Христина Христова, председател на НДСВ. Снимка: БТА

„Няма да страдаме от никакви политически скрупули, приканваме всички демократи от центристкото либерално пространство с ориентация център-дясно да работим заедно“, заяви председателят на НДСВ Христина Христова.

За да създадат този нов политически субект, жълтите подадоха ръка за сътрудничество на Меглена Кунева и нейните симпатизанти.

В партията обаче няма единодушие по въпроса дали ДПС, която е част от европейското либерално семейство,  трябва да участва в подобен проект.

Според Минчо Спасов, ако има покана към ДПС да влезе в този нов проект, то това ще стане открито, „а не по начина, по който Бойко Борисов го прави, флиртувайки задкулисно с Доган и с президента Първанов".

Олимпи Кътев не се противопостави на подобно участие, защото: „НДСВ най-много са им сърбали попарата и най-добре ги познават".

В същото време общинският съветник на жълтите Владимир Каролев се обяви категорично против с думите, че ДПС е една „бизнес партия“.

Спасов определи намесата на ДПС в тези президентски избори като „може би най-силната и категорична в полза на ГЕРБ“.

Аргументът му за това беше изненадата на БСП в изборната нощ, когато Доган обяви, че смята да ги целува, и буйната радост в средите на ГЕРБ.

Минчо Спасов отбеляза още, че не повече от 1/3 от избирателите на ДПС са излезли да
гласуват и само 2/3 от тях са гласували за Ивайло Калфин, а останалите са подкрепили Борисов.

От НДСВ се поздравиха с това, че са четвърта политическа сила със спечелени 151 чисто партийни общински съветници.

От партията се заканиха още от днес да започнат да работят за парламентарните избори през 2013 г. с нови лица и нови професионалисти.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase