Снимка: Архив Булфото

„Поне 2/3 от подадените жалби за изборни нарушения ще бъдат уважени и е възможно след два-три месеца в 80-120 общини да има нови избори“.

Това е прогнозата минимум на главния юридически експерт на Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ).

Организацията беше одобрена от ЦИК за наблюдател на изборите.

„Изборите могат да бъдат касирани от раз само заради решението на Централата избирателна комисия за удължаване на изборния ден. ЦИК няма право на това, тъй като Изборният кодекс не й дава това правомощие“, коментира юристът пред „Фокус“.

Мотив за касиране може да бъде и присъствието на народни представители в секционни избирателни комисии.

„Ако това не е потъпкване на каквито и да е норми и принципи – нямам какво друго да кажа”, каза Даниел Стоянов. Според него с изброените аргументи, ако „някой има интерес – тези избори ги събаря само с едно внасяне на жалба”.

„На това, което бяхме свидетели, има основания изцяло да бъдат касирани изборите – не може да не спазваме върховенството на закона“, категоричен е той.

Ако започне процедура по касиране на изборите, обаче всичко остава в ръцете на съда.

„Оттук нататък влизаме в една дълга процедура, която – първо, е безсмислена, второ, подкопава самото доверие в изборите и трето, не е и гаранция, че това, което съдът реши, е вярно. Не е ясно какви юридически трикове ще бъдат извадени от адвокатите, какво ще признае съдът и какви ще са убежденията на съдията”, обяснява Стоянов.

Според него трябва да се направи анализ от ЦИК на причините за недействителните бюлетини от първия тур на 23 октомври.

Централната избирателна комисия обаче не би се съгласила на това, защото „ще трябва да признае собствената си некомпетентност“, коментира той.

От Гражданската инициатива за свободни и демократични избори препоръчват да се направи обществен съвет към президента, на който тези проблеми да бъдат обсъдени.

Като анализът трябва да доведе до конкретни мерки, а „не до абстрактни промени в Изборния кодекс“, защото проблемите не са само в законодателството, а и в организацията, допълни Стоянов.

„Ако бях социолог, бих казал, че от броя на недействителните бюлетини се формира една нова партия, която е на протестиращите, на т.нар. протестен вот. Ако допълним, че има и 50% негласували – тогава излиза, че в България ние само си играем на форма на изборна демокрация”, заяви Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase