Снимка: архив, Булфото

Президентският балотаж не е застрашен. Това заяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов пред Dnes.bg по повод намеренията на БСП да внесат жалба за касиране на вота за държавен глава.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че утре Изпълнителното бюро на партията ще заседава извънредно, за да реши дали да поиска официално касиране на президентските избори в цялата страна.

БСП вече обяви, че ще внесе жалба за касиране на изборите в София.

„Президентските избори се обжалват пред Конституционния съд. Обжалват се окончателните резултати, т.е. след втория тур“, обясни процедурата Троянов.

Така в крайна сметка каквото и решение да вземе БСП на утрешното си заседание, то няма да има отражение върху провеждането на балотажа на 30 октомври в неделя.

Още по темата
Относно намеренията на БСП да иска касиране на изборите в София, ако внесат жалбата си днес и съдът я приеме, в края на ноември - началото на декември може да се проведат нови избори.

Според процедурата Административният съд София-град трябва да насрочи открито заседание до 7 дни от постъпването на жалбата и да се произнесе по законосъобразността на решението до 14 дни от постъпването й.

Решението му може обаче да бъде оспорено пред Върховния административен съд в срок до 7 дни от обявяването. ВАС трябва да се произнесе до 14 дни от постъпването на жалбата в съда.

Така, ако се стигне до касиране на вота в София,  нови избори ще има в началото на декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase