Протестите в Рим. Снимка: БТА
fallback

Протестиращи излязоха на масови шествия в големите европейски градове срещу корпоративната алчност и неравенството, предаде Асошиейтед прес.

Протестите под надслов "Окупирай Уолстрийт", които започнаха в Канада и се разпростряха до големите градове в САЩ, днес придобиха световен мащаб.

В Европа движението се обединява с протестите срещу мерките за строги икономии, които бушуват от месеци.

Във Франкфурт близо 5000 души излязоха по улиците, за да протестират пред сградата на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Стотици преминаха през босненската столица Сараево, носейки снимки на Че Гевара и стари комунистически знамена с надпис "Смърт на капитализма, свобода на народа!".

Няколко хиляди протестираха в Рим, ден след като премиерът Силвио Берлускони получи вот на доверие в долната камара на парламента.

Oще по темата
 Демонстрантите в италианската столица днес подпалиха два автомобила и счупиха няколко прозорци на магазини, съобщиха очевидци, цитирани от Ройтерс. Няма съобщения за ранени.

Кадри, излъчени по телевизията, показаха един от автомобилите в пламъци и плътен черен дим по маршрута на демонстрацията, която иначе протича мирно.

Телевизия РАИ съобщи за най-малко два пожара по маршрута и за демонстранти, които са избягали в хотел от съображения за сигурност.

Стотици хора се включиха днес в мирни протести в Сидни, Токио, Манила, Хонконг и Сеул, посочва АП, цитирана от БТА.
 

България също се включи в протеста, но в него се включиха едва петдесетина души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

rumen221

преди 12 години

Приятели,Човешкия прогрес, чрез своя връх - Великата Френска революция, наложи на целия свят основния принцип за човешко развитие: СВОБОДА, РАВЕНСТВО, БРАТСТВО!!!НОИндустриалните общества тръгнаха по три различни пътя:1. Абсолютизацията на БРАТСТВОТО, породи Комунизма, при който Всичко се взема от всички, а благата се ползват по равно, по братски - Днес знаем, че това е ПЪТ ЗА НИКЪДЕ!!!2. Абсолютизацията на СВОБОДАТА, породи Либерализма - в основата на който е заложена Анархията и Бездържавието, Дивата алчност, при която - По-силния силово, икономически или финансово винаги е по-прав и е характерен и с най-зловещата му страна Кризите Днес знаем, че И това е ПЪТ ЗА НИКЪДЕ!!!3. РАВЕНСТВОТО, допълнено балансирано от свобода и братство, породи Демокрацията - принципа за Единството на Права и Задължения - с регламентирани икономическа и политическа свободи и обществена солидарност.- Демократична Европа доказа, че това е Панацеята за постигане на МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА ВСЯКА НАЦИЯ!!!България ли??? Ние сме си ние- Ще изядем солта, ще отнесем тоягите и накрая ще си платим - ТАКА И ПРАВИМ:- Пробвахме Комунизма, ама ревностно, сега пробваме Либерализма, ама още по-ревностно, а като поумнеем, ще тръгнем в правия път на Демокрацията!!!- За сега, обаче, ДАНО ДА Е ВРЕМЕННО, изпаднахме в интелектуална пауза и следваме пътя на МУТРОКРАЦИЯТА!!! Властва Мафията, чрез различните и политико-криминални проявления, легализирани като партии и дори Корпоративния данък, пенсионните, здравните и социалните задължения да са 0%, пак няма да имаме Демокрация, Свобода, и Братство, а икономиката и нацията ни ще продължават мъчително да загиват.

97

svetla

преди 12 години

Светът протестира! Животът в България е толкова добър,че няма за какво да протестираме...50 души...Срам за нас .

96

Патилан

преди 12 години

"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят".

fallback