Официалното посрещане на Дилма Русеф. Снимка: БТА
fallback

„Здравейте, гвардейци!“. С тези думи на български език започна официалното посещение на бразилския президент Дилма Русеф, която е на първо официално посещение у нас по покана на българския си колега Георги Първанов.

„Здраве желаем, госпожо президент”, й отвърна гвардейската част, след което Русеф поднесе венец от жълти гербери пред Паметника на Незнайния воин.

„Много съм щастлива и развълнувана при първото си посещение в България, която е родната страна на баща ми“, започна изявлението си Дилма Русеф след среща с българския си колега Георги Първанов.

„Откакто пристигнах в тази страна, съм обградена с много обич от управляващите и от нейния народ, което ме кара да се чувствам дълбоко свързана заради генетичната си принадлежност и паметта на баща ми“, добави бразилският президент.

Тя изрази твърдото си намерение да отвоюва „загубените земи”, като върне динамиката и умножи възможностите за българските и бразилските бизнесмени.

„Дошла съм в България с надеждата и очакването да превърна тази обич в конкретни жестове на сближаване между нашите две страни. Първата област, която може да разработим съвместно, е тази на търговския обмен“, заяви Русеф.

Тя отбеляза, че търговията между двете държави се е разраствала забележително до приемането на България в ЕС, след което се е получил спад заради кризата.

„Вярвам, че бразилският бизнес ще открие България като добро място за инвестиции”, каза от своя страна Георги Първанов, който посочи, че след визитата му в Бразилия стокообменът между двете страни се е повишил на 400 млн. щатски долара и сега очаква още по-високи нива.

Oще по темата

На официална церемония двамата президенти си размениха ордени за заслуги.

Русеф беше наградена от българския държавен глава с орден „Стара планина“, а тя от своя страна награди Първанов с бразилския орден „Велик кръст“.

„Радвам се, че веднага след Брюксел Дилма Русеф е в България, което е много важен знак за значението на България в бразилската външна политика”, каза след награждаването Георги Първанов.

„За нас, българите, това е една дългоочаквана, емоционална, но и работеща и ползотворна визита”, каза още той.

Представители на делегациите на двете страни подписаха двустранни документи за сътрудничество в областта на икономиката и информационните технологии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

Константин

преди 12 години

Русев със всяка стъпка показва, че е президент. При това тази жена излъчва сила, решителност, тя е умна и борбена личност. Личи си, че е от род. Странното е ,че още през 30те години на миналия век качествените хора са бягали от България. Но българския инат, интелигентността са дали възможност на много българи да прогресират за да не бъде забравена нацията ни. Що госпожа Русев не дойде та да ни стане президент и на нас ?

125

Анонимен

преди 12 години

Не на *** герб!

124

СЕДЕФЧО трипера

преди 12 години

цар Киро *** ми ги прави стара планина с отстъпка за всеки награден *** и дс агент!!имам още два чувала в сирищник навънка в клоазета.на доган *** ще му дам още два с кафяви ленти...

fallback