Снимка: Архив Булфото
fallback

Европейската комисия е изпратила писмо до София, в което настоява да получи информация как страната ни прилага европейските директиви в енергийния и газовия сектор. Това съобщи пресофисът на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

В уточнение на повода за изпращането на писмото сътрудниците на комисаря посочиха, че до този момент София не е изяснила как прилага в българското национално законодателство европейските директиви в посочените сектори.

Oще по темата

Говорителите на комисаря уточниха, че това е първа фаза от предприемане на наказателна процедура и за нея не е било съобщено по-рано днес, защото процедурата "писмо за формално известяване" обикновено не се оповестява. Те казаха това в отговор на въпрос защо тази информация не е била публикувана по-рано днес при представянето на пакета наказателни процедури срещу 24 от 27 държави в ЕС, където България не бе спомената.

ЕК обяви днес наказателни процедури срещу 18 държави заради монополи в газовия и електроенергийния сектор.
 
До началото на март всички страни от ЕС трябваше да приложат в законодателството си наредби за разделяне на собствеността на производствената дейност и доставката на енергия от преносните мрежи на тяхна територия.

Комисията реши днес да започне наказателни процедури срещу 17 страни в сферата на електроенергията и срещу 18 - в газовата сфера.

Процедурата предвижда налагане на глоби за държавите, които не съобразят националното си законодателство с европейските изисквания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

rumen221

преди 12 години

Приятели,За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България само строителството на АЕЦ Белене не стига, а проблама енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... Както е и в Европейските директиви, необходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран пазар (чрез закон) и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата, ще ги застави да предотвратят *** кражби и ще доведе до истинска конкуренция.1. Печалбата на производителите трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. ЕРП-тата, остават само Преносители и разпределители, но се въвежда постоянен контрол на инвестициите и "загубите".3. Търговците на енергия, да са единствените купувачи от Производителите и продавачи на потребителите, но да могат да продават до 50%, в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).4. Пазара решава проблемите, а закона не се допуска Диверсификация по дейностите - Производство, Пренос, Продажби (чрез ЗЗК).5. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток е само 1.168 ст, а на 1 до 4-ти реактори беше 0.2 ст.6. България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а Енергийните господари на Европа!7. За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!

5

Анонимен

преди 12 години

аз няма да гласувам за Герб но ще гласувам за СК1Наказателен вот за Герб на президенските и кметските избори!Борко е най богатия човек в България!Пашата и днес работи за него!Кой пипа маргините маджо...те са недосегаеми кой пипа и пита борко за черното миналото на Ипон и натрупването на първия милион...

4

SS

преди 12 години

А , защо не иска за *** ! Само , наблюдение отстрани , не върши работа !Елате и вижте !Нищо не функциунира в България ! За жалост !Това е от 20 години !Елате и вижте .Срам ме е от тази държава - защо ли ?

fallback