БСП и ДПС се обявиха срещу измененията. Снимка: архив, БТА
fallback

И митничарите ще могат да разследват. Това предвиждат промените на първо четене в Закона за митниците, които парламентът гласува.

Председателят на финансовата комисия в парламента Менда Стоянова обясни, че измененията ще позволят разширяване на разследващите функции на митническия дознател. Изменението било съобразено с препоръките на ЕК, дадени в няколко доклада. То ще позволи на митническите дознатели да разследват три вида престъпления – митнически, валутни и престъпления срещу данъчната система.

Дознателите ще могат да задържат лица за не повече от 24 часа. „Тези органи ще имат функции единствено за административно-наказателно производство”, поясни Менда Стоянова.

От левицата веднага предложиха в парламента да бъдат поканени министрите на вътрешните работи и финансите. Бившият вътрешен министър Михаил Миков коментира, че разследването на данъчни престъпления може да стане доста сложно заради припокриване на функции от дознатели на МВР и митниците.

„Очевидно е, че правителството гласува недоверие на МВР относно капацитета му да разследва митнически и данъчни престъпления. И при условие че контрабандата е основен източник в черната икономика”, коментира Миков.

Соцдепутатът припомни, че практиката на митническо дознание е съществувала до 2005 година. „През 2003 г. имаше 5 преписки. А през следващата – с 30% по-малко, тоест три”, цитира статистика от тогава Миков. Левият депутат зададе няколко въпроса на колегите си от мнозинството, които предлагат промените – в кои арести ще се произвежда мярката задържане, от чий бюджет ще се извършват тези разходи и колко души ще се занимават с митническо дознание?

Михаил Миков посочи, че предишният опит показал, че с такива престъпления се занимавали 17 души. Червеният юрист продължи с аргументите си против подобни промени в митническия закон. Той се поинтересува защо не се дадат разследващи функции за данъчни престъпления и приходната агенция. „Престъпления започват на границата и се реализират в офисите на НАП”, коментира Миков.

„И хвърляте на публиката поредния актьорски кьорфишек за решаване на проблема. Знаете какви са взаимоотношенията между вътрешния министър Цветан Цветанов и шефа на митниците Ваньо Танов. По какъв начин ще се реализира митническото разследване? Това правова държава ли е, господа, това е бардак”, възмути се Миков. На финала Миков обясни, че е по-добре да се използва сегашният капацитет от разследващи полицаи, на митниците и приходната агенция.

От ДПС също не са съгласни с промените. „Тези органи ще се настъпват по краката един друг”, коментира Четин Казак. „Как МВР и митниците ще работят в синхрон, прилагайки тези промени? Тези промени са ярко доказателство, че правителството трескаво търси доказателства пред ЕК, че нещо се прави с борбата с контрабандата и слабата работа на органите на досъдебното производство”, допълни депутатът от ДПС.

Димитър Лазаров от ГЕРБ защити промените. „Някои забравят, че има прокуратура, която ръководи процеса на досъдебното производство”, обясни Лазаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

plovdiv

преди 12 години

а кака ви менда кой ще я разследва, заедно с приятелчетата митничари от Пловдив, скоро я обявиха за една от най-богатите в НС,как става това съсъ заплата на данъчен инспектор, толкова е гнусна и лицемерна, че няма накъде, мислете за кого ще гласувате

10

Анонимен

преди 12 години

Еееее б*х тези разследващи, какво става в тази БГ вече всеки 2-ри може да разследва, разпитва, следи, задържа изобщо станахме по-зле и от Биг Брадър. Защо ни е следствие, като и митницата ще разследват и икономическа полиция за какво ни е, а тези от ДАНС не разследват ли и те такива неща, изобщо мутро-полицейщина.

9

Анонимен

преди 12 години

Дознателите ще могат да задържат лица за не повече от 24 часа. Тези органи ще имат функции единствено за административно-наказателно производство, поясни Менда Стоянова.За адм. наказания не се предвижда санкция затвор - как точно за престъпление, за което няма санкция затвор ще бъде предвидена мярка за неотклонение задържане под стража...Толкова нискообразовани и нагли, откровено *** хора не са управлявали татковината от мноого десетилетията.

fallback