Цецка Цачева, председател на НС. Снимка: Булфото
fallback

На 16 септември стана ясно, че Холандия ще наложи вето върху присъединяването на България към Шенген.

Тогава депутатът от левицата Михаил Миков съобщи, че ще попита министъра на външните работи Николай Младенов за действията на правителството по казуса.

Точната формулировка на питането на бившия вътрешен министър гласяло: „Как оценявате изявленията на холандския министър на имиграцията Герд Леерс пред парламента в Холандия и какви спешни външнополитически действия ще предприеме правителството за членството ни в Шенген“.

Въпросът му обаче не стига до парламентарен контрол, а получава писмен отговор от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, разпространен до медиите.

“Въпросите, които народните представители отправят до министрите, следва да бъдат в техния ресор на управление”, пише в отказа си Цецка Цачева.

“Отговорът на вашия въпрос изисква от българския министър на външните работи оценка за изявление на министър от европейска държава, направено от него пред собствения му парламент, за бъдещо събитие (насрочено за 22 септември тази година), когато ще бъде взето решение, чийто резултат към този момент е неизвестен“, продължава писмото.

Oще по темата

„Поради тази причина са неизвестни и последиците за България във връзка с членството й в Шенгенското пространство”, пише Цачева.

И така в рамките на парламентарния контрол „не би могло да се търсят управленски отговорности на министъра на външните работи“ за неизвестен резултат от решение, касаещо България, както и „без да се отчита и обстоятелството доколко поставеният въпрос е в неговия ресор на управление“.

Тезата на председателят на Народното събрание Цецка Цачева, че "каузата "Шенген" не може да е отговорност на един или двама министри, е от началото на годината.

Тя нееднократно е е заявявала, че казусът е отговорност на всички държавни институции, включително и опозицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

venko

преди 12 години

Каква стана тя сега! ... Бойко може да наложи пълно информационно затъмнение и да лъже цяла България за това, какви "отличници" сме в очите на европейските си партньори, но западните държави му зашлевиха поредния шамар!

43

Bul

преди 12 години

Holandiya da si spomni za tragediyata Srebrenitca!!!! Tova pravitelstvo e kriminalno, zashtoto pozvoli na srubskite grupirovki, da izbiyat 8000 bosnentci!!! Neka da ne na uchat na red, v rucete im ima mnogo kruv, podlost i predatelstvo!! Holandiya e edna malka strana, prekaleno malka !! Bulgariya shte mine prez neya, kato morska vulna!!!

42

До Кара Кольо

преди 12 години

Не ми се вярва Вожда баш Нея да ***....Тиква зоофил още не съм виждала...

fallback