Трайчо Трайков. Снимка: БТА

“Свидетели сме на агресивна кампания срещу българския туризъм. Не само чуждите граждани, но и ние сме заложници на война между две търговски компании. Една партия също вдигна знамена срещу страната, срещу туризма.”

Така министърът на икономиката Трайчо Трайков отговори в парламента на левицата, която поиска изслушването му по казуса с блокираните руски туристи и спора между Алма Тур и Bulgaria Air.

На фона на 40% повече издадени визи и 20% повече туристи от Русия през този летен сезон, правителството оценява кризата като „неприятна“, коментира министърът.

Той обясни, че защитата на руските потребители може да се осигури само спрямо тяхното законодателство в съответствие с подписаните договори и така опроверга тезата за мнимо прилагане на европейските директиви у нас.

В Европа има 3 правни механизма за защита на туристите и България е приела един от тях – застраховката, подобно на Чехия, Австрия, Германия и Словакия, коментира Трайков.

„Туроператорът, с който туристите са сключили договор в страната си, трябва да изпълни всички клаузи по договора. Така постъпи финландският оператор, но не и руският”, каза министърът.

„Не бива от един случай да се правят изводи за целия туристически сезон. Очакваме солидарна загриженост за решаване на казуса, дори от политическите ни опоненти”, каза министърът.

Още по темата

Трайков коментира поведението на „Коалиция за България“ по казуса: „Не мога да преглътна евтиното политическо заиграване с туристическия бранш от ляво. Чувствам се отговорен да опресня късата политическа памет на левицата”.

„След като вчера бяха извозени и последните руски туристи, започвам да мисля, че някой е извозил и вас да предприемете политическа атака преди изборите. Забравяте, че превозвачът не се казва „Балкан”, а туроператорът не е държавната фирма „Балкантурист”, обърна се той към опозицията.

След това припомни, че голяма част от проблемите като „като хаотичен туризъм и енергийна зависимост“, са наследени от тяхното управление.

„Нямам самочувствието на човек, който е емблема на цялото правителство, аз съм екипен играч и деня ми минава в решаване, а не в създаване на проблеми“, каза министърът.

„Ако вие имате проблем с енергетиката, България нямаше такъв проблем, ако имате проблем с туризма, България нямаше такъв“, отговори му Румен Петков от името на групата на „Коалиция за България“.

Според него, ако правителствата на Русия, Финландия и Естония не препоръчат България като
туристическа дестинация, това ще доведе до един милиард евро щети за страната ни.

„Доведохте успешен политически сезон до пълно фиаско и тази некадърност и неграмотност ще се плаща“, обърна се Петков към министър Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase