Снимка: архив Булфото

Закриват кметства с жители под 350 човека. Предложението беше прието от парламента с одобряването на измененията в Закона за административно-териториалното устройство.

Решението на депутатите няма да повлияе върху правото на жителите на тези населени места да гласуват на предстоящите избори, увериха от мнозинството на ГЕРБ.

Притесненията на опозицията по-скоро са свързани с това, че ако бъдат закрити като административни единици в бъдеще, тези населени места ще получават по-малко пари за издръжка от бюджета.

"Утре ще се намалят разходите на тези общини", предположи Димчо Михалевски от „Коалиция за България”.

"Какъв е резултатът от днешното действие – над 1100 население места, 20% от населените места ще загубят своя статут", допълни още червеният депутат.

От опозицията уточниха, че промените в закона не са съгласувани с Националното сдружение на общините и поискаха да не бъдат подлагани на гласуване.

От мнозинството обясниха, че закриването на кметства като административна единица не означава закриване на съществуващи населени места.

Промяната според Любен Татарски се налага заради демографските промени и намаляването на населението.

Председателят на парламентарната комисия за регионално управление избра да даде пример с Перник. "Не е нормално един квартал на Перник да съществува като самостоятелно кметство".

"Преиначавате малко нещата", коментира Татарски в отговор на критиките на левицата, че промяната не произтича нито от Изборния кодекс, нито от закона за териториалното устройство.

"Даваме право на общинските съветници да вземат това решение. Общински кметства няма да се закриват автоматично. Предложението е в идеално съответствие с конституцията", допълни още Любен Татарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase