Снимка: архив "Булфото"
fallback

Девети септември скара депутатите в НС.

Народният представител от Коалиция за България Янаки Стоилов предложи парламентът да почете паметта на загиналите със ставане на крака и едноминутно мълчание.

Това предизвика гнева на атакиста Павел Шопов.

"Депутатите благоприлично стават на крака, а вътрешно им е крайно неприятно. Не искам днес да ставам на крака заради тези, извършили грозни деяния след 9 септември 1944 г.", заяви зам.-председателят на ПГ на "Атака".

Синята коалиция също възрази срещу искането на левицата депутатите да отбележат годишнината от 9 септември.

"Нямате основания да дразните цялата зала с такива искания", обърна се Веселин Методиев към народните представители от левицата.

"Вие не постигате консенсус, вие поставяте колегите от ГЕРБ, които са първи мандат, в ситуация да се чудят как да отговорят на това политическо нахалство", добави той.

Той беше категоричен, че на тази дата страната ни се е отказала от европейското си развитие. Методиев припомни, че 39-то НС са осъдили комунистическия режим с декларация.

Павел Шопов призова председателя на парламента Цецка Цачева да не гласува предложението на левицата и да не се става на крака в парламента.

"Трябва да търсим общи, а не разделителни факти за нашата история. Датата 9 септември обаче не е безспорна дата в нашата история, затова няма да уважа искането на Янаки Стоилов", отговори шефът на НС.

След това думата взе лидерът на БСП Сергей Станишев, който обясни, че предложението на Янаки Стоилов  е свързано с отдаването на почит на всички хора, дали своя живот в името на своите идеали през XX век.

"Крайно време е в XXI век да се научим да гледаме по-хладнокръвно и мъдро на нашата история. Трябва да се научим да извличаме поуки от българската история. България не се нуждае от такова противопоставяне, но изглежда духът на Народното събрание не е извлякъл поука от това", заключи Сергей Станишев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

168

Анонимен

преди 12 години

Тъпо!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

167

Ристо Мотористо

преди 12 години

Да живе нащо БКП да живее Съветското БКП, да живея всички БеКаПета по всички земни кълбета.Да почерпим пример от РусияРуските болни са най-здравите болниРуските часовници са най-бързиРуските джуджета са най-високи

166

Зиези

преди 12 години

Чаках отговор, но не дочаках. Съжалявам! Въпросът ви говори за интелект, какъвто за съжаление липсва в нашите политици!

fallback