Снимка: архив Булфото

Приетите през пролетта на миналата година 60 антикризисни мерки, разделени в 6 групи, включваха и две групи, отнасящи се до възстановяване на финансовата дисциплина в държавата и набавяне на допълнителни средства за реалния сектор.

Investor.bg с обобщен анализ на изпълнението на тези две групи мерки. Резултатите сочат, че част от мерките са изпълнени, но при повечето изпълнението е частично.

Мерки за възстановяване на финансовата дисциплина в държавата

Изготвяне на график за изплащане в пълен размер до края на първото полугодие на 2010 г. от държавата и държавните предприятия на дължимите суми по изпълнени обществени поръчки, съгласно законовите разпоредби.

Посоченото продължава да е в процес на изпълнение, по данни на Министерството на финансите. Оттам припомниха, че през април миналата година беше приет механизъм за уреждане задълженията на държавата към фирмите през Българската банка за развитие (ББР). Сумите се плащаха – при съгласие от страна на фирмите – със 7% намаление на договорената сума. Документът беше допълван чрез решения на правителството от юли и декември 2010 г.

Към края на декември 2010 г. са фактурирани 1 226 удостоверения на фирми за изпълнени поръчки по договори на обща стойност близо 290 млн. лева. От тях през ББР е платено за 1 189, като общата сума е 258,7 млн. лева. Малка част от фирмите сами са поискали плащанията към тях да бъдат отложени за началото на тази година.

Плащания към строителни фирми е извършвало и Министерството на регионалното развитие и блгоустройството (МРРБ). Има все още неплатени суми от Министерството на отбраната (МО), като те са главно по международни договори и при тях не може да се приложи механизмът на разплащане през ББР.  

Посоченият механизъм на разплащания не обхваща задълженията на общините към фирми по договори за обществени поръчки.

Възстановяване в законовия срок (от три месеца) на ДДС и акцизи към фирмите. 

Мярката е изпълнена за миналата година и всъщност е с постоянен срок на изпълнение, коментираха от финансовото ведомство. Възстановеният акциз за 2010 г. възлиза на над 630 млн. лева. От посочената сума акцизът за цигари е 159,3 млн. лева, за горива – 454,1 млн. лв., за високоалкохолни напитки – 16,5 млн. лева. ДДС се възстановява от Националната агенция за приходите (НАП).  

Ускорено издължаване към бенефициентите на дължими суми от европейските фондове, стартиране на нови схеми по оперативните програми с цел максимално усвояване на европейските фондове. Увеличаване на авансовите разплащания до 40%.

Оценките за изпълнението на тази мярка на министерствата (които са управляващи органи по 7-те оперативни програми) и бизнеса (като бенефициент по тях) като цяло се различават. Докато управляващите органи периодично декларират стремежа си за почти пълно усвояване на средствата по еврофондовете, плащанията към фирмите с одобрени и реализирани проекти се бавят.

Нови схеми по оперативните програми (ОП) се отварят, като очакванията са до края на годината да стартират почти всички схеми. Същевременно обаче по ОП „Конкурентоспособност“, която е най-силно насочена към бизнеса, подадените проекти от фирми общо взето са малко, дори има и откази при вече подадени проекти. Между основните причини за това са все още бавният процес на разглеждане и одобряване/отхвърляне на проекти и – което е по-важно – липсата на собствени/заемни средства за изпълнение на проекта (евросредствата се плащат след изпълнение на проекта).

Незабавни законови промени, с които периодът на издължаване от страна на държавата към фирмите ще бъде обявен за „ваканционен период“, т.е. без наказателни лихви по дължими данъци и осигурителни плащания и с право на достъп до европроекти и обществени поръчки.

Коментарът на Министерството на финансите:
Мярката е частично изпълнена, затова и ефектът от нея е ограничен. Извършва се прихващане на сумите (например ДДС), които има да възстановява Националната агенция за приходите (НАП) на лицата (физически и юридически) срещу задълженията на същите лица като изискуеми публични вземания, събирани от агенцията.

Министерство на финансите да публикува всеки месец подробни данни за:
-изпълнението на приходната и разходната част на бюджета и анализ към тях, в това число и салдото по ДДС;
-движението по външния дълг на страната и икономически анализ към него;
-състоянието на фискалния резерв и разбивката му по наличности, деноминация по валути и текуща доходност.

Посоченото е изпълнено изцяло.

Да се увеличи с 10 щатни бройки съставът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Същата да започне в най-кратки срокове инспекции в Булгаргаз, НДК, НЕК и БДЖ.

Новите щатни бройки за служители в агенцията са одобрени от май 2010 г.

Инспекциите на Булгаргаз и НДК вече са приключили. Провеждат се проверки на Националната електрическа компания (НЕК), БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).

Мерки за осигуряване на допълнителен финансов ресурс за реалния сектор

Увеличаване на привлечения капитал на Българската банка за развитие (ББР), като не по-малко от 60% от привлечените финансови ресурси се насочат към малките и средни предприятия.

Вече е изпълнено, е отговорът на финансовото ведомство.

Утвърждаване и активизиране на системата за търговия на квоти с въглероден диоксид от фирмите.

Отговорът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ):

Приемането на Националния план за разпределение на квоти на вредни емисии за периода 2008-2012 г. от Европейската комисия (ЕК) в края на април 2010 г. направи възможно участието на страната в Европейската схема за търговия с емисии на парникови газове.

В изпълнение на изискванията на нормативната уредба, до края на 2010 г. са издадени 155 разрешителни за емисии на парникови газове, а 10 оператори са излезли от схемата поради преустановяване на производствената дейност.

Съгласно действащия Национален план, на 28 февруари 2011 г. са разпределени  квоти за тази година на регистрираните оператори (големи производствени предприятия и ТЕЦ-ове, отделящи въглеродни емисии) и в Националния регистър.

Към настоящия момент са разпределени квоти и на 8 нови участници (извън първоначално регистрираните) с издадено разрешително за емисии на парникови газове, в съответствие с условията в Националния план за разпределение на квоти за периода 2008-2012 г. Предстои новите оператори да бъдат въведени в Националния регистър.

Към края на март 2011 г. в Изпълнителната агенция по околна среда са предадени общо 141 верифицирани годишни доклади на оператори, притежаващи разрешителни за емисии на парникови газове, а 4 оператора не са предали верифицирани годишни доклади.

Основен елемент на Европейската система за търговия с емисии на парникови газове е Националният регистър за отчитане на издаването, притежаването, предаването, прехвърлянето и отмяната на квоти за емисии на парникови газове, отбелязват от МОСВ.

Националният регистър е електронна база данни за администриране на квоти за емисии на парникови газове и се води в съответствие с изискванията на регламента на ЕК относно стандартизирана и защитена система от регистри, припомнят от МОСВ. Регистърът осигурява отчитане на притежанието, издаването, трансфера, отмяната и оттеглянето на квоти и оператори по Протокола от Киото.

В Националния  регистър досега са открити сметки на 145 оператори и 44 лични сметки, регистрирани са 12 верификационни органа.

По искане на притежатели на сметки се извършват официални транзакции от и към българския регистър с регистри от други държави-членки на ЕС. Осигурен е контролиран достъп до сметките в регистъра, съгласно изискванията на регламента на Европейската комисия. Осъществява се непрекъснат обмен на данни с ITL (независим регистър по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата) и CITL (независим регистър към ЕК) .

Приемане на изменения и допълнения в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, чрез които да се: намалят значително досегашните прагове за издаване на сертификат за клас А и клас Б за високотехнологичните дейности.

Съответните законови промени са приети. Въпреки това преките чуждестрании инвестиции за миналата година са по-малко от 1,4 млрд. евро, т.е. само една пета от тези през рекордната по този показател 2008 г.

Чрез промени в Закона за местните данъци и такси, в рамките на процедурата по бюджет 2011 г., да се укрепи финансовата самостоятелност на общините и да се въведе като единствена база за определяне на таксата за битови отпадъци количеството генерирани отпадъци.

Приети са посочените промени в Закона за местните данъци и такси в рамките на бюджетната процедура за 2010 г. Според част от промените, на база на предложения на общините, е въведен туристически данък вместо туристическа такса. С друга промяна е увеличен максималният размер на санкциите при недеклариране на недвижими имоти на юридически лица. Освен това при прехвърляне на собственост върху МПС вече се изисква документ, че са платени всички местни данъци върху превозното средство.

Облекчаване на визовия режим за гражданите на Русия и Украйна, съобразно най-либералните европейски практики.

От страна на Министерството на външните работи, по предложение на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, има известни облекчения на визовия режим за руски и украински туристи, но според туристическия бранш те не са достатъчни.   

Това е последният от трите анализа, отнасящи се до изпълнението на антикризисните мерки, касаещи пряко или косвено финансовата сфера. При евентуален съществен напредък по изпълнението на мерки, които сега изостават, ще ви информираме допълнително.

Четете още икономически анализи в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase