Снимка: архив Булфото

"Надявах се, че на тези президентски избори няма да има такива атаки, окалвания, дискредитиране, което не е добър стил в политиката, особено за една демократична държава, каквато България все пак е", коментира пред БНР първият демократично избран президент на България д-р Желю Желев.

"Кой знае каква разлика с едно време няма. Всичко се повтаря, кажи – речи", допълни той.

Според него, тези неща са дълбоко вкоренени в нашия национален характер, от там и подценяването на самите държавни институции.

"От гледна точка на бай Ганьо всеки може да е и министър-председател, и президент", каза той.

На въпрос възможно ли е връщането на тоталитарна власт в България, Желев отговори, че тоталитарна диктатура има, когато има еднопартийна система и монопол на партията на управляващите.

"Такова нещо не е възможно в България. Дори само заради това, че България е член на ЕС, те няма да го позволят, да не говорим за Съвета на Европа, който веднага ще реагира и ще иска да бъде санкционирана България за такава политика, несъвместима с европейската. За авторитарни елементи в наше време да се възстановяват е възможно, но и то е много рисковано за самите управляващи", категоричен бе президентът.

"ГЕРБ, ако се опита да налага авторитарна диктатура, със сигурност ще се появи алтернативата на неговото управление и на неговата власт. Засега не виждам алтернатива на ГЕРБ, за съжаление. Винаги е добре, когато има алтернативи", заяви още Желю Желев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase