Министър Младенов. Снимка: Булфото
fallback

Главната инспекция по труда (ГИТ) предлага да се наказват не само работодателите, но и работниците, ако са приели да работят без трудов договор.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в кулоарите на парламента.

Засега размерът не е ясен, но глобата ще бъде по-ниска от тази, която в момента се налага на работодателите – от 1500 до 15 000 лв. за всеки отделен случай.

"Работникът също носи отговорност, защото става съучастник, и ако искаме да се борим със сивата икономика, трябва да спазваме законите и правилата", заяви Младенов.

Очаква се глобите за наетите без договор да бъдат разгледани през есента и да бъдат предложени като промени в Кодекса на труда.

На базата на съвместните проверки на НАП, НОИ и ГИТ за първите шест месеца на годината са засечени повече от 3000 души без трудови договори – главно в строителството, търговията, услугите, ресторантьорството, хотелиерството, уточни министърът.

Министърът съобщи още, че по данни на Агенцията по заетостта към днешна дата безработицата у нас е около 9,5%.

"Надявам се, че занапред икономиката ще се развива, за да има повече приходи и повече пари за хората", завърши Тотю Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

190

Бае Ви Ганю

преди 12 години

Всяка инициатива (действие) трябва да има : 1. цел; 2. технология за прилагане, която гарантира целта... Ако, приемем, че целта на правителството е да се пребори със "сивата" икономика, при условие, че в момента има дефицит на работни места, трябва някой, да отговори - какво се случва с работника, ако откаже, да работи без договор...? А, Министъра на "труда" , да отговори - данъците ли са по-важни или хората, да имат заетост срещу прилично заплащане... ?

189

венко

преди 12 години

Това с глобите е напълно правилно и законово.Какво представлява един трудов договор? Това е договор между две и повече страни.По неговото задължение и ангажименти имат двете страни солидарно.Какво значи да работиш и да нямаш трудов договор? Това е все едно да караш кола без да имаш документ и да не те глобяват.Работа без договор е да работиш за сивата икономика,затова в държавата няма да влизат данъците от тях и правителсвото започва да скубе народа.Ний също трябва да контролираме тези процеси.

188

Анонимен

преди 12 години

Вчера на един мои роднина докато беше на работа с договор му свиха акумулатора на колата и той вместо да съобщи в полицията за кражбата отиде и си купи нов не трябва ли и той да бъде глобен за това ,че прикрива крадците !

fallback