Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Европейската комисия критикува България за все още недостатъчните й резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, но дава добра оценка на Румъния в годишния си доклад за напредъка на тези две страни, съобщава Франс прес.

Докладът ще бъде публикуван утре. България и Румъния са членки на ЕС от 2007 г. Те обаче  все още са обект на редовен контрол от страна на Брюксел, който  иска да се увери, че те имат независима и ефикасна съдебна и  административна система. Годишната оценка винаги се очаква с притеснение от София и Букурещ, отбелязва Франс прес.

Европейската комисия смята, че България все още не е  постигнала необходимите резултати, се казва в доклада, с който  АФП се е запознала предварително. Брюксел приветства напредъка, професионализацията на  съдиите и борбата с конфликта на интереси.

Европейската комисия признава също така, че българското правителство продължава да има "неотслабваща воля" за продължаването на реформите, но  смята, че честността на съдиите си остава "област, която буди сериозно безпокойство", се казва в доклада.

"Обвиненията срещу магистратите все още не са обект на  преследване от страна на съдебната йерархия, а когато се наложат санкции, те са прекалено снизходителни", се отчита в доклада. Резултатите на полицията в борбата с организираната престъпност "трябва да се подобрят значително", се отбелязва в доклада.

Oще по темата
"Борбата срещу корупцията по висшите етажи на властта все още не е дала конкретни резултати", се допълва в документа. Картината е по-малко негативна по отношение на Румъния, отбелязва Франс прес.

Европейската комисия приветства "значителните мерки, взети от една година за подобряване и модернизиране на функционирането на съдебния апарат", се казва в доклада. Брюксел смята, че Букурещ трябва да продължава с усилията си трябва да постигне по-голям напредък в борбата с корупцията. "Няколко важни дела се се бавят в съдилищата от години", се посочва в документа.

Като цяло изводите за Румъния са по-положителни. И за в двата случая - и за България, и за Румъния - Европейската комисия обещава да направи догодина оценка дали да продължава или не тези годишни проверки, без обаче да поема никакъв ангажимент в едната или в другата насока.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

170

ДО- 171

преди 12 години

Напълно , ама напълно си прав!!!

169

Анонимен

преди 12 години

абе да духат супата не виждат ли колко те са зле европа се разпада на нас се карат .Румъния са по добре защотото имат лоби франция ние си спряхме риакторите румъния изнася ток .и защотото българия не дава на европа това което иска гоним техните хора от власт в българия .но европа ще се раздели скоро ще стане като втората световна коалиция от държави европа разцепена.

168

Зеленият Стършел

преди 12 години

Пффф Щом и Румъния са по-добре от нас няма какво да говорим повече. Нали ГЕРБ щяха да променят нещата към по-добро, какво стана??? Ама така е като ни управляват *** 2 години. Няма какво да се чуди Европейската комисия дали да продължава да прави проверки, много ясно че ще прави докато не се види най-накрая някаква промяна и някакво развитие на България.

fallback