Снимка: архив, Булфото
fallback

Селскостопанската академия не е Ватиканът, не е държава в държавата. Всеки, който управлява академията, трябва да спазва тези закони. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов преди заседанието на Министерския съвет.

Във вторник премиерът Бойко Борисов освободи шефката на академията Светла Бъчварова заради констатирани нарушения в доклад на Сметната палата. 

Проверката, извършена в централното управление на академията от Сметната палата, ще бъде направена и в някои от звената й, уточни Мирослав Найденов.
Разпорежданията с имотите на Селскостопанска академия граничат с престъпления и затова проверките по звената на академията ще продължат.

Oще по темата
Временно постът на освободената Бъчварова се поема от заместник-министър Костов, ще се организира конкурс и ще се търси най-правилният човек за този пост, каза още Найденов, който поясни, че е разговарял с Бъчварова.

„Мисля, че беше нормално и достойно тя да си подаде оставката, можеше да остане в състава на Селскостопанската академия, тя реши така да действа. Решението на премиера е продиктувано от нейния отказ да подаде оставка. Но ние не можем при тези констатации, да я оставим тя да ръководи академията, категоричен беше земеделският министър.

Институтите от системата на Селскостопанска академия веднага реагираха на решението на премиера и излязоха на протест във връзка с "неправомерното уволнение" на Бъчварова.

Пред сградата на Министерския съвет се събраха няколко десетки души - представители на Селскостопанска академия и нейни институти. Те ще внесат протестно писмо до премиера Бойко Борисов, в което се настоява Светла Бъчварова да бъде върната на поста, а временно изпълняващият длъжността - зам.-министър на земеделието Георги Костов, да не бъде допускан да изпълнява тази работа.

Доцент Аргир Живондов, директор на  Института по овощарство, заяви, че Георги Костов винаги е работил против интересите на академията. Протестите няма да спрат - ако трябва ще направим жива верига и няма да  пуснем Георги Костов в академията, закани се Живондов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

John

преди 11 години

Селско стопанска академия се ръководена от Славейков...-прикриването на 1 620 000 недообмислена сделка с Найденов. Тези двамата(Славейков и М. Найденов)-карикатура или жалка реалност. Пълен позор на Борисов.

23

John

преди 11 години

Селскостопанска академия и дължими суми към ФНИ в размер на 1 620 000!!! Едва ли... всеки би се сетил, че с парите се разпорежда министър М. Найденов. Отново се премълча този факт! Батак в Министерство на Земеделието-едва ли е имало по-голямо недоразумение. Общоизвестен е факта, че Председателя на Селско стопанска академия се назначава от Министър Председателя. Когато критикува управлението на ССА-Найденов на практика критикува решението на Министър председателя (Борисов).

22

относно ССА

преди 12 години

Селскостопанска академия е комунистическа крепост. Тук командват елементи от старите репресивни служби. Царуват техните доносници до ден днешен.

fallback