Лидерът на РЗС Яне Янев и кандидат-президентът на партията Атанас Семов. Снимка: БТА

РЗС иска проверка на имущественото състояние на президента Георги Първанов и на семейството му, както и пълен одит на президентската институция.

Депутатът Емил Василев обяви, че през следващата седмица от партията ще внесат сигнали с искането за двете проверки до парламентарната комисия за борба с корупция, конфликт на интереси и парламентарна етика, до националната комисия за конфликт на интереси, НАП и Сметната палата.

Според него трябва да е ясно с какво финансово и имотно състояние излиза президентът след двата мандата начело на държавата.

В последната си декларация пред Сметната палата Първанов декларира 10 000 лв. налични средства и един "Фолксваген Голф" от 1996 г., посочи Василев.

От РЗС изчисляват, че месечната заплата на държавния глава възлиза на около 5000 лева, а на съпругата му Зорка Първанова – 2500 лева. Според хората на Яне Янев, семейството на държавния глава е прибрало 700 000 лева за 10 години от заплати, командировъчни и представителни.

Освен това от партията обявиха, че разполагат с информация, че за последните 10 години от бюджета на президентството са похарчени 53 милиона лева с подписа на Георги Първанов.

Според лидера на РЗС Яне Янев досега одитите, които Сметната палата е правила на президентството, са били повърхностни и с цел прикриване на определени факти и обстоятелства.

Днес от партията направиха политическа оценка на двата мандата на държавния глава.

Според Янев за тези 10 години Първанов от самообявил се социален президент се е превърнал в "най-големия олигарх" в България.

"Не намирам нищо положително в мандата на президента, за нас това е едно загубено десетилетие", посочи зам.-председателят на РЗС и кандидат за президент Атанас Семов.

Според него слабостите на Първанов като държавен глава могат да се обособят в три групи – пълна управленска неефективност, липса на политически профил и програма, усещане за тежка зависимост от ДПС и олигарсите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase