Снимка: архив Булфото
fallback

Прехвърлените в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) 108 млн. лева не трябва да се връщат на пенсионните фондове, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него решението на Конституционния съд, с което прехвърлянето на средствата от професионалните пенсионни фондове в НОИ бе обявено за противоконституционно, не означава, че парите трябва да им бъдат възстановени.

Пенсионните фондове нямат претенции към тези средства, а пенсиите на засегнатите хора са гарантирани, е мнението на синдикалния лидер.

Димитров обаче посочи, че КНСБ иска да се гарантират правата за ранно пенсиониране на категорийните работници и за това ще настояват на експертната среща в сряда, на която ще бъдат обсъдени последиците от решението на КС.

Той отбеляза, че решението на КС не поставя под съмнение правата на раннопенсиониращите се.

Oще по темата

"Правото на ранно пенсиониране на категорийните работници - миньори, металурзи, до края на 2014 г. е валидно", каза Димитров, цитиран от БТА.

Според него е дискусионен въпросът дали трябва или не да бъдат откривани нови партиди на тези 44 хиляди души в пенсионните фондове.

Представители на Коалиция за България и на КНСБ обсъдиха законодателните промени в колективното трудово договаряне, правото на сдружаване и правото на стачка. По-рано днес от синдиката са имали срещи и със Синята коалиция и ДПС, а в края на миналия месец и с депутатите от ГЕРБ.

Заедно със синдикатите сме работили за разширяване на правата на колективно договаряне и на стачка, отбеляза председателят на левицата Сергей Станишев. Той добави, че внимателно ще разгледат и сегашните им предложения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Коментиращ

преди 12 години

Този на снимката по-горе да не е някой член на Конституциониня съд? Те са на такава възраст, та дори и по-възрастни, бивши членове на БКП, та дори си крият червените байрачета с *** и сърпа в бюрата. Доколкото си спомням, техният шеф е Евг.Танчев - син на Петър Танчев - Пъпеша - дългогодишен шеф на БЗНС преди 10-и ноември. Очевидно неговото знаменце е оранжево, с детелина. Хубаво решение взеха парите на миньорите и стоманолеярите да се върнат на частните фондове! Честно, правилно решение, комунистическо! Ама онези от частните фондове с парите, които имат в наличност, могат да дават на пенсионерите по около 50 лв месечно! Другите пари вие ли ще ги осигурявате, уважаеми другари от Конституционния съд! Разбирам, че сте на преклонни години и уважавам вашата възраст, но все пак мислете по 1-2 седмици, преди да отсъждате! Аман от престарели хора!

10

Умно решение на КС

преди 12 години

Горещо приветствам решението на КС да обяви за противоконституционно прехвърлянето на частните пенсионни фондове ЧПФ в НОИ. Смятам обаче, че съдиите от КС не си свършиха работата докрай трябваше да се обяви за противоконституционно и изплащането на пенсиите на пенсиониралите се I категория работещи от бюджета на НОИ по простата причина, че те трябва да се изплащат от ЧПФ. Нека държавата върне парите на ЧПФ и те да започнат изплащането на пенсиите на пенсионерите-миньори, металурзи и т.н. Не е лошо тези от ЧПФ да помислят откъде ще вземат парите , защото миньорите и металурзите не могат поне 7-10 години да живеят с пенсия 50 лв/месец , колкото могат сега да им осигурят частните фондове с наличните парични средства. Ако не разполагат с необходимите пари, пенсионерите да бъдат ориентирани към КС предполагам, че там са помислили и за последиците от взетото решение.

9

Анонимен

преди 12 години

Грешка... коментар 8 е до 4..

fallback