Снимка: Булфото
fallback

Увеличаването на минималната работна заплата от 240 на 270 лева създава у работодателите чувство за натрупване на нови тежести за бизнеса.

Това заявиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по повод изказването на премиера Бойко Борисов от Аксаково, че в сряда правителството ще вземе решение за увеличение на минималната заплата заради по-добри приходи в бюджета.

Бизнесът продължава да плаща по-висока цена за тока и така да субсидира битовото потребление, припомня БТПП.

Вдигането на заплати и пенсии ще натовари бизнеса допълнително и затова ще трябват решения и в негова полза, смята шефът на палатата Цветан Симеонов.

Работодателите отбелязват, че Бюджет 2011 г. е приет с макрорамка, в която са заложени 240 лева минимална заплата, а чрез нивата на осигурителните прагове има увеличение заплатите в светлата част на икономиката.

При промяна на заплатата от 240 на 270 лв. допълнително нужните пари са: за държавния сектор 7 001 880 лв. за заплати, 1 263 839 лв. за осигуровки или общо 8 265 719 лв.

В частния сектор ще трябват в повече 36 904 950 лв. за заплати, плюс 6 661 343 л за осигуровки или общо 43 566 293 лв., изчислиха от БТПП.

Oще по темата
Тези изменения са само за заетите на 240 лв.

При верижна реакция по другите нива на длъжностите необходимите средства нарастват.

Според проучване на БТПП заплащането трябва да е пряко обвързано с количеството положен труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

144

Аз

преди 12 години

Много си ларш, ама я ми отговори - дали действително ще го направиш или само ще си лалаш тук и ми се правиш на потърпевш. И още нещо - колко от заетите при теб осигуряваш не на минимална заплата. Не става да участваш в пазара на труда и да плачеш за държавното. Знаем ви какви сте - ако може без пари да ви се работи и не ми ревете защото не виждам нещо да не се е увеличило като цена на пазара. А това , че не произвеждате си е ваша управленска вина, не ми се правете на човеколюбци....

143

Анонимен

преди 12 години

Не се ли наядохте "бизнесмени"? Когато укривате данъци? Не сте никакви бизнесмени, а мошеници от Търговския регистър, мамка ви!

142

Фирма

преди 12 години

Изключително се дразня на хора, които пишат глупости, ами като сте толкова корави и знаещи и можещи направете си фирми и печелете, а не само да пишете глупости! Аз благодарение на труда си и 4-мата муи служители изхранвам себе си и семейството си БЕЗ да имам коли и/или имот, но НИКОГА НЕ съм забавял заплата или плащане било то към служител и/или фирма, но това определено НЕ се взема под внимание в тази мизерна страна където всичките са по-по-най :) Айде дерзайте и като искате излезте на пазара!

fallback