Снимка: Булфото

Разместване в програмата на Народното събрание предизвика напрежение между управляващите и депутатите от „Коалиция за България”.

Вместо да продължат с предвидените по програма изменения в Изборния кодекс в началото на деня, от ГЕРБ предложиха да обсъдят правилата за избор на членове на Висшия съдебен съвет.

Незаетата квота на парламента в ръководния съдебен орган е от двама души. От левицата възразиха, че предложението изобщо не е обсъдено на председателски съвет и се вкарва набързо.

Управляващите предлагат предложенията за кандидатите да бъдат публикувани на страницата на Народното събрание в интернет. А срокът за предложения да е до 17 юни. 

„Тези двама души не ги излъчваме година и половина, за да упражнявате натиск върху Висшия съдебен съвет. И после, ако не ви вършат работа, да ги подгоните. Това е стилът на работа на ГЕРБ, който не е с мен, е против мен”, коментира от трибуната левият депутат Михаил Миков.

„Редица решения вие ги вземате болшевишки. Упражнявате практики, без да имате разговор и диалог с останалите групи в парламента”, добави той.

„Защо едва сега се обявява процедурата за попълване на състава на ВСС”, попита и колегата му Янаки Стоилов.

Според него ГЕРБ пристъпва едва сега към избора, защото до момента е дал изпитателния срок на съдебния съвет.

„Той удовлетвори очакванията на мнозинството, следователно вече може да се пристъпи към попълване на неговия състав”, заключи Стоилов.

От левицата предложиха кандидатите от квотата на парламента във ВСС поне да бъдат изслушани от правната комисия в парламента. Идея, с която мнозинството не се съгласи и отхвърли при две гласувания. 

„Категорично възразявам. Не съм съгласна комисията по правни въпроси да изслушва кандидатите. Нито една комисия по конституция не разполага с такива правомощия. Изслушването може да стане само от пленарната зала”, изрази мнение и председателят на парламента Цецка Цачева.

Павел Шопов от „Атака” защити предложението на управляващите. „Това, което се прави е да се попълнят две свободни места от общо 25 човека. Това, от което се плаши БСП вече две години е дали ще се смени съставът на Висшия съдебен съвет”, коментира Шопов.

„Тази система не може да се реформира, без да се смени съставът й. Другото е демагогия. Айде да не е днеска, да помислим още малко, да е утре”, контрира поведението на червените Павел Шопов.

Страстите в залата нагорещи изказването на Мая Манолова.

„Предлагам в процедурните правила, които приемаме днес, да запишем един критерий – приятелство с ръководството на ГЕРБ. С премиера, с вицепремиера”, предложи Манолова.

Заради това изказване председателят Анастас Анастасов й отне думата. „Предлагам ви да се успокоите, г-н Анастасов. По кой параграф отнехте думата на госпожа Манолова?”, попита съпартиецът й Георги Пирински.

„Вие ме провокирахте”, обясни на лявата юристка Анастасов. „С предложението, г-жо Манолова, обидихте моето достойнство на народен представител”, коментира и председателят на парламента Цецка Цачева.

„Има предвидена санкция дори за извеждането от залата при обидни изказвания”, допълни Цачева. До извеждането на Манолова обаче не се стигна.

„Това, което се случва в тази зала, е цензура”, коментира нападнатата Манолова. „Най-малкото тук имаме проява на двоен аршин. Може да се толерират нападките и изказванията на ръководство, а мен да не ме оставите да се изкажа”, добави още тя.

В крайна сметка с 91 „за“, 20 „против“, 5 „въздържали се“ депутатите приеха процедурните правила за избора на двамата съдии в състава на Висшия съдебен съвет. Решението предвижда процедурата за избора им да се състои на 20 юни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase