Снимка: Dnes.bg
fallback

Промени в Закона за дипломатическата служба одобриха министрите на заседанието си днес, съобщи правителствена информационна служба.

Поправките в закона предвиждат лустрация за всички постове до ниво началник на отдел, ако титулярите им са били сътрудници на бившите тайни служби.

В същото време обаче се отваря вратата за "парашутисти". Според проекта външният министър може да назначи отново на дипломатическа длъжност, и то без конкурс, дипломат, с когото отношенията са били прекратени.

Новите законодателни текстове дават и по-големи правомощия на министъра - той ще може сам да утвърждава щатовете в задграничните миси, досега това ставаше с решение на Министерския съвет.

Атестационната комисия вече няма да има решаващо становище за изпращане на дипломатите ни зад граница. Тази възможност ще бъде предоставена на външния министър, който сам ще може да командирова дългосрочно служители в чужбина, дори те да не са изкарали задължително две години работа в централното ведомство в София. Решението ще бъде съгласувано с постоянния секретар на външното министерство.

Oще по темата

Министърът на външните работи получава и широки правомощия да връща в страната предсрочно дипломатически служители.

Това ще става и когато те не са в състояние да изпълняват задълженията си заради отпуск по майчинство или поради болест повече от три месеца.

Николай Младенов ще назначава и шефовете на дирекции и отдели във ведомството чрез подбор, основан на професионалните им качества, за срок от три години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

rumen221

преди 12 години

Приятели, Лустрация за агенти... - Добре... НО...:1. Защо НЕ подлежат на лустрация ВОДЕЩИТЕ ИМ КАДРОВИ ОФИЦЕРИ от ДС...?2. Подлежат ли на лустрация агентите-българи на ЧУЖДИТЕ ТАЙНИ СЛУЖБИ...?3. Защо НЕ ПОДЛЕЖАТ на лустрация кандидатите на ИЗБОРНИ ДЛЪЖНОСТИ В ТРИТЕ ВИДА ВЛАСТИ И ПРЕЗИДЕНСТВОТО...???И накрая...:- Защо не подлежат на лустрация ВИСШИТЕ ЧИНОВЕ ВЪВ ДС И БКП, за които е събирана информацията и които са издавали заповедите на лустросаните сега "мишлета"...???СЕГА ИЗЛИЗА ТАКА.:- Да се разстрелят всички редници от хитлериската армия, а Хитлер и ВЪРХУШКАТА НА ПАРТИЯТА МУ да СТРОЯТ НОВА ГЕРМАНИЯ

69

sofeto

преди 13 години

Edna ovca na fond ot tikvi dobree nali

68

sofeto

преди 13 години

Az predlagam da si smenime znameto pak moze da z¡e za dobro

fallback