Снимка: Булфото
fallback

Венецианската комисия ще се произнесе в края на юни във връзка с изборното законодателство, което означава, че пак сме на ръба на изборите.

Това коментира червеният лидер Сергей Станишев, който се срещна в парламента с представителите на Венецианската комисия.

"Изразихме нашите притеснения. Безпрецедентно е Конституционният съд да отхвърли 21 текста от изборното законодателство и това само по себе си показва какво е качеството на това законодателство на ГЕРБ.

Спомняте си обещанията – ще приемем нов Изборен кодекс, той ще реши всички проблеми с изборите в България, ще ги направи демократични, прозрачни, ще реши проблема с контролираното гласуване... Нищо такова не е решено. Държаха политически да кажат – една година преди изборите се приема изборно законодателство.

Отхвърлянето на текстовете от Конституционния съд създава ситуация, когато самото провеждане на изборите ще бъде под риск, защото не е ясно кога ще бъдат приети поправките", посочи Станишев.

"Какво се оказва – пак сме на ръба на изборите с приемането на изборното законодателство", допълни той.

Той даде пример как малките партии могат да имат проблем със събирането на подписи за участие в изборите, след като ДАНС "чука на вратите на гражданите и проверява подписките".

На срещата депутатите от левицата са информирали представителите на Венецианската комисия за "скандални" разпоредби в кодекса, които лишават избирателите на големите градове да избират пряко районни кметове, а жителите на населените места с население под 350 души – да избират свой кмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 13 години

Абе тоя Станишев да не е любовник на Яне?

66

Марк

преди 13 години

Др. Сталинишев, искам да ви питам какво стана с КомунизЪма, който вашата партия ми обещаваше преди 1989 г/когато баща Ви бе виден "работническо-селски" ръководител на Същата партия/? Нали обещавахте през 2000 г. парите да отпаднат и да си пазаруваме без пари? Защо ме изръгахте?И още нещо да Ви попитам: Сега вашата БСП бори ли се за построяването на комунизЪма? И ако да за кога го предвиждате? Ако не за какво се борите всъщност?

65

БТК

преди 13 години

Като ученичка е ....

fallback