Президентът Георги Първанов. Снимка: Архив Булфото

"Много  искам да се разбере, че никога не съм се стремял да се харесам на едно или друго посолство. Обратното би ме разтревожило повече – ако един или друг посланик ме похвали за кадрови назначения  или за други мои действия, които произтичат от конституцията".

Така президентът Георги Първанов коментира публикуваните грами на американското посолство в София от сайта „Уикилийкс“.

Според бившата посланичка Нанси Макълдауни назначенията му в армията през 2009 г. показват липса на желание за реформи и са опит за налагане на контрол.

Тя подлага на остра критика назначения началник-щаб на отбраната ген. Симеон Симеонов, който поема поста въпреки несъгласието на тогавашния министър Николай Цонев.

Макълдауни характеризира Симеонов като "класически късоглед бюрократ", провалил се в постигането на натовски стандарти, докато е бил начело на управлението на ВВС.

"Ние българите имаме основание да празнуваме с въодушевление и двата елемента, двата аспекта на този ден – както победата над фашизма, така и Деня на Европа", каза още Георги Първанов.

Днес той поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин по повод на обявяването на края на Втората световна война и Деня на Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase