Снимка: БТА
fallback

Към 1 юни трябва да са изчерпателно ясни позициите по развитието на проекта АЕЦ Белене на българската и руската страна. Очакванията са консултантът и работните групи по проекта, в които влизат експерти от различни български министерства, да изяснят окончателно позициите си. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти във връзка с т. нар. Споразумение 12 към основния договор за АЕЦ Белене.

Във връзка със спора по него беше уволнен изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов. Това е първият коментар на Трайков по темата след уволнението.

Според Трайков към 1 юни НЕК и „Атомстройекспорт“ трябва да са се споразумели за проекта. Трайков посочи, че се надява до тази дата да отпаднат всички спекулации кой какво е свършил по проекта и за какво е закъснял.

Той обясни, че от английската банка консултант HSBC се изисква изчерпателен анализ за очакванията по проекта и на двете страни.

Oще по темата

По думите на Трайков до началото на юни едва ли може да бъде приключен пълният анализ „най-малкото, защото ако се договорим за някакви промени по първоначалния проект, ще трябва да се продължи да се работи по тях“.
„От наша страна преговорите ще бъдат водени най-добросъвестно“, подчерта още Трайков.


Трайков посочи, че вече е предоставено предложението за изискванията при избора на нов изпълнителен директор на НЕК и е възможно днес или утре конкурсът за нов директор да бъде официално обявен.
 

Още икономика и политика

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Нострадин Бойко

преди 13 години

тамън научих магаренцето да яде плутоний,а то взе че умря.а де !?!

26

Пет лъжи за Белене

преди 13 години

Лъжа първа: без Белене ще има недостиг на ток. Лъжа втора: без Белене токът ще поскъпне в пъти. Лъжа трета: токът от Белене ще бъде евтин. Лъжа четвърта: Белене ще струва ?6,5 млрд. и ще се изплати за 15 години. Лъжа пета: чрез Белене, България получава енергийна независимост.

25

Анонимен

преди 13 години

Позицията на мислещия български народ е ясна: Белене е взривоопасно безумие и заробващо икономическо самоубийство. Позицията на рублофилите е ясна: най-важното е да са защитени интересите на Москва и да се множат милиардите на руските олигарси. Позицията на стадото е ясна: ех сега като братушкте построят Белене (тук може по желание да се чете "като дойде царя", "като влезем в ЕС"и "като дойде Бойко") такъв келепир ще падне, парите ще валят от небето, а ние ще си лежим и ще си щракаме с пръсти

fallback