Борисов държи под око Ловержон. Снимка: БТА
fallback

"Франция е стратегически партньор на България при изграждането на АЕЦ „Белене”, но решението за изграждането е на българската страна. Ние никога не сме искали да бъдем част от вземането на решенията и да определяме какво България или българското правителство иска да прави. Решението е изцяло и единствено българско.

Някои ни критикуват, че манията ни за безопасност е прекалена, но ние в "Арева" мислим, тя че никога не е прекалена".

Това обяви Ан Ловержон, президент на френската компания "Арева", която днес подписа с Българския енергиен холдинг (БЕХ) меморандум, който визира ядрени проекти или части от тях на възможните у нас две площадки – Белене и Козлодуй.

На свой ред премиерът Бойко Борисов обяви, че е информирал Ловержон докъде е стигнал проектът за евентуално изграждане на втора атомна централа у нас.

"Затова моля всички, които се упражняват на тази тема, да чуят това, което бе казано от президента на „Арева” за отговорното отношение по тази тема. В Европа се отчита, че ние сме похарчили много пари, отчита се колко е важно за България да се работи в тази посока", допълни той.

Oще по темата

Борисов увери Ловержон, че са наети най-добрите експерти, които да си кажат мнението за АЕЦ "Белене".

По думите му, ако има риск да ни я затворят и електрониката и защитата и критериите на Европа през следващите години не можем да изпълним, тогава въобще не отиваме на този проект.

"Това могат да го кажат експерти и ние наемаме най-добрите в света, защото ако слушам дали е Костов, Мартин, Първанов или някой – те не са експерти. Много разбират – изказват се така, както им е изгодно днес", допълни премиерът.

"България има нужда от лоби и защита на ядрените си мощности", каза още премиерът и допълни, че ще разчита на „Арева“ и за бъдеща защита на 5-и и 6-и реактор на "Козлодуй".

"Защото атаката в Европа на зелени, природозащитници, ще бъде зверска за старите централи, в които попада и Козлодуй. България без пети и шести реактор просто ще фалира", категоричен бе Бойко Борисов.

Ан Ловержон посочи, че компанията им е била готова да бъде подизпълнител при изграждането на АЕЦ "Белене" и да предложи най-добрите технологии, но сега трябва да се вземат поуки от ставащото в Япония.

Тя обаче уточни, че енергийната политика не бива да се сменя на всеки четири-пет години и това е една дългосрочна политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

163

Распутин

преди 13 години

И изобщо е хубаво да се спрат коментарите. Така и така вече са наели консултант. Считаме, че няма нагло да излъже. И ако в прогнозата цената на тока от Белене(СЕБЕСТОЙНОСТ) надвишава 50(петдесет) лева за MWh, тоя проект трябва да се отпише! Толкова!!!

162

Распутин

преди 13 години

До:164Ех, лъжливо Руменче, защо ми пишеш цените, по които НЕК ИЗКУПУВА???Тия изкупни цени са една от многото далавери на енергийната мафия. А ходи им продай, ако можеш! ТУК ТРЯБВА ДА ГОВОРИМ ЗА СЕБЕСТОЙНОСТ!Всъщност СЕБЕСТОЙНОСТТА на ВЕИ за 2015 г. е около: "Малки ВЕЦ-3ст.;Биомаса (средно)-5ст.; Геотермална енергия-3ст; Ветрова-4,3ст;Слънчева-12ст. И всичко това на kWh. Сравнете го с най-малко 15ст./kWh прогноза за АЕЦ-Белене и си прави изводите, ако искаш, ама май няма да поискаш!!!

161

работещ

преди 13 години

До 160:Ревеш: "СТРОЙТЕ Я...Нека да започне нещо да се строи - каквото и да е - стига РАЗРУХА- искаме ИКОНОМИКАТА ДА ВЪЗСТАНОВИТЕ"Нито знаеш, що е икономика, още по-малко - що е разруха. РАЗРУХА, тапир, Е ТОВА В ТИКВАТА ТИ. ТОЧНО ТОВА ИСКАТ ТЕЗИ ТВОИ СЪВЕТСКИ И МЕСТНИ ГОСПОДАРИ, КОИТО СМЯТАТ ДА КРАДАТ МИЛИАРДИ ОТ СТРОЕЖА НА АЕЦ БЕЛЕНЕ.А ИКОНОМИКАТА НИ ИМА НУЖДА ОТ ТОК ПО ЕВТИН ОТ ДНЕШНИЯ, БЕЗ ЧЕРВЕНИ ГРАБЕЖИ И БЕЗ ОПАСНИ АЕЦ.

fallback