Джеймс Уорлик не критикувал. Снимка: Булфото
fallback

Моята цел не е да критикувам, а просто да открия повод за дискусии по конкретна тема. Не съм имал намерение да засегна когото и да било. Ние искаме да видим силна съдебна система в България.

Така американският посланик у нас Джеймс Уорлик се оправда за думите си, че у нас има две правораздавателни системи – за бедни и богати, за което беше критикуван от главния прокурор Борис Велчев, шефа на ВСК Лазар Груев и от председателя на НС Цецка Цачева.

„Има хора, които не са съгласни с мен, но има и много хора, които вярват, че това, което казах, е вярно и затова това е въпрос, който трябва да бъде дискутиран тук“, отбеляза посланикът пред БНТ.

По думите му в последния доклад на Държавния департамент на САЩ за защита на човешките права по целия свят имало критики, но и много позитивни неща за България. Той отчитал напредъка, постигнат у нас, включително и в съдебната система.

„Да, факт е, че съдебната система е отбелязала напредък, но съществуват все още проблеми и единият от тези проблеми е, че има все още хора в тази страна и които остават над закона или поне вярват, че стоят над закона и обикновените хора го виждат това“, отсече обаче Уорлик.

Според него това са богати хора, които имат политическо влияние и много от тях по настоящем свободно се разхождат по улиците на България. Но всички в страната ни носили отговорност за корупцията. И даде пример с пътните полицаи.

„Толкова пъти съм чувал как обикновени хора са били спирани и как техните коли са били спирани от полицаи, които са им поискали подкуп. Съответно преценяват колата и в съответствие казват 10, 20 или 50 и дори като им дадеш 50 лв., могат да ти върнат обратно някаква сума. Въпреки това знам, че има много честни полицаи и този вид проблем не е само валиден в България, но тук като че ли се приема като нещо естествено“, критикува още Уорлик.

Oще по темата

„По някаква причина в България всичко това се приема като нормално и че така функционират нещата, но това не е правилно, тоест не става дума само за богатите и известните, а всички граждани в България трябва да се изправят пред това явление и да кажат: "Стига толкова". И вие трябва да поемете отговорността“, категоричен е американският посланик.

Той беше категоричен, че по никакъв начин не е искал да обиди съдебната система у нас, както и преобладаващата част от съдиите, които „били чудесни специалисти“.

Относно проекта АЕЦ „Белене“ Уорлик заяви, че след аварията в японската атомна електроцентрала "Фукушима-1" ядрената енергетика трябва да бъде преосмислена.

България попада в сеизмична зона и това трябва да се отчете при взимането на решение за строителството на АЕЦ "Белене" или за изграждането на нови реактори в "Козлодуй", каза още посланикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

252

Пешо

преди 12 години

Уорлик ти си долен наркоман време е да си ходиш!Държавата ни наистина е подкупна!Иначе как щяхте да ползувате бази без пари?Явно американците всички са се побъркали щом изпращат такъв ненормален *** *** за посланик!Васил Левски винаги ще бъде национален герой каквото и да ни коства това!Това е човекът който много българи носим в сърцата си и няма да търпим някакъв *** *** да се подиграва със него без значение който и да е той!Вървете си с доброгосподазащотониенесмемишкикатоправителството

251

Веско

преди 13 години

Не Уорлик ,не стига.

250

Сашо

преди 13 години

Ворлик, нарушаваш правилата! Не са те изпратили за това. Всъщност, да не си човекът на ФСБ? Да не би онези да са те уредили тук, за да създаваш антиамерикански настроения?

fallback