Траков гарантира откритост по АЕЦ "Белене". Снимка: БТА

„Нямам самочувствието на жертва, защото не поставям себе си над проблемите. Смятам, че съм човек, който се опитва да установи до каква степен са защитени националните интереси”.

Това каза пред парламента министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по темата с подписания през седмицата скандален меморандум за АЕЦ „Белене”.

„Стоя зад всички мои думи относно подписаното от Красимир Първанов споразумение”, допълни Трайков.

Министърът обясни, че в края на миналия петък е имало съгласуван и от руската и българската страна текст на документа. Но нямало споразумение за подписване на договор в някакъв срок.

„В понеделник Първанов дойде в кабинета ми да докладва със съвсем друг текст, който беше първоначалната руска версия. С изключение на един текст, който, слава Богу, беше отпаднал по настояване на Дянков. Срок за подписване на окончателен договор до 30 юни, а беше оставено само за парафиране до 1 юни”.

Трайчо Трайков обясни, че е забранил изрично на изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов в присъствието на целия си екип да подписва това споразумение. Но във вторник документът се оказал подписан.

Още по темата

„Случаят за мен е изключително неприятен. Надявам се в режим на диалог с министър Симеон Дянков и с премиера да изясним случая. Смятам, че все още може да отстояваме своите интереси”, коментира министърът на икономиката.

Той допълни, че трябва да сме много деликатни в период, в който ЕК обсъжда общи тестове и нови мерки за безопасност.

„Гарантирам ви откритост, каквото и да струва това. ГЕРБ дойде на власт с ангажимента към избирателите за открито управление и аз смятам да дам своя принос за това”, завърши изложението си пред депутатите Трайков.

Той се извини на народните представители, че не се е явил в сряда да докладва за скандала заради пътуването му до Москва.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase