Решение за "Белене" ще има след изчистване на ситуацията, заяви Трайков. Снимка: БТА

Решение за АЕЦ "Белене" трябва да има след "изчистването" на всички открити въпроси. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в МС по повод скандала с енергийния проект и последвалото изгонване на шефа на НЕК Красимир Първанов.

"Трябва да е ясно в каква ситуация сме. Очевидно има излизане от мандата, има подписан документ. Моето категорично становище, което ще отстоявам независимо от това какво е подписано, е, че решение за АЕЦ "Белене" трябва да има след "изчистването" на абсолютно всички открити въпроси – и за сигурността, и за цената, която произлиза от евентуално нови изисквания за сигурността“, посочи министърът.

В отговор на въпрос дали това е възможно след вчерашното подписване на допълнение 12 към договора за АЕЦ "Белене", той каза, че е възможно.

Юристи анализирали доколко и как подписаното от директора на НЕК Красимир Първанов ангажира България по проекта АЕЦ „Белене”.

Самото допълнение 12 изисква до 1 юни страните да парафират окончателния договор, но не казва какво ще се случи, ако страните не се разберат по договора, обясни Трайков.

Във вторник НЕК и руската "Атостройекспорт" се споразумяха до два месеца да подпишат окончателния договор за изпълнение, доставка и строителство на централата.

След това Трайков уволни шефа на НЕК Красимир Първанов с мотива, че е превишил правомощията си.

"Има решение на Съвета на директорите на НЕК от 31 март, с което се дава разрешение на изпълнителния директор да подпише документ 12 след разрешение от БЕХ. Такова разрешение няма, въпреки това изпълнителният директор е подписал. Отделно от това изрично му забраних да подписва точно този документ", аргументира се министърът, допълвайки, че БЕХ също не подкрепя решението и не стои зад него.

Още по темата
5 апр 2011 19:34

Трайков заяви, че не е негова работа да изяснява какви са били стимулите на Красимир Първанов да подпише тези документи.

„Не се задълбочих в душевните му мотиви, смятам, че органите, които имат задача да изясняват и да поддържат законността в страната, ще имат конкретни и добре обосновани въпроси”, каза още министърът.

Трайчо Трайков ще докладва в парламента какво се случва около проекта „Белене“, след като опозицията поиска неговото изслушване и това на премиера.

След заседанието на кабинета в отговор на въпрос той заяви, че не е подавал оставка. По-късно се очаква енергийният министър да отлети за Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase