Снимка: Булфото

Всеки, който иска да стане охранител, ще трябва да премине задължително психотест в здравно заведение.

Досега законът позволяваше охранителните фирми по своя преценка да изискват или такова удостоверение, или психолог на място да преценява кандидатите.

Промяната е наложена поради съмнението, че тези тестове във фирмите са правени формално.

Измененията са заложени в Закона за частната охранителна дейност, които бяха приети на първо четене в парламента.

„За психическата годност ние нищо не отменяме. Отменя се само изследването, което правят фирмите. Всяка фирма си наема определен институт или психолог, който дава това удостоверение, че кандидатът е годен за извършване на охранителната дейност.

Сега ние ще искаме удостоверение, че кандидатът е психично и физически здрав. Промяната се наложи, тъй като досегашният тест се правеше формално”, коментира комисар Николай Григоров, началник-отдел главна дирекция „Охранителна полиция” в МВР.

Той заяви, че похитителят в Сливен, който държа шестима заложници в банка, също е издържал психотеста, направен от наетия от охранителната фирма психолог.

Остава изискването за поне средно образование за длъжността "ръководител на охранителна дейност", а за охранител – поне основно.

Според Григоров това е достатъчен образователен ценз, но макар че в този закон не е предвидено, трябва да бъде регламентирано професионално образование за охранителите.

Охранителите у нас били около 130 хил. души.

Частни охранители у нас ще могат да бъдат и граждани на страни членки на Европейския съюз, на друга държава, която е страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария.

В момента в закона изрично е записано, че охранители и ръководители на охранителна дейност могат да бъдат само български граждани, което според ЕК е дискриминационно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase