Росен Плевнелиев. Снимка: Булфото

"Абсолютно недопустимо е в условията на икономическа криза и всеобща стагнация на строителния пазар да се правят политически внушения, които излагат на риск финансирането на проекта и подронват по недопустим начин авторитета на българските институции, строителни и надзорни компании, възложители".

Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по повод обвиненията на БСП, че АМ „Тракия“ се строи некачествено.

За всички вложени материали в насипите на магистрала "Тракия" имало протоколи от изпитване от експертите на Централния институт за пътни технологии, както и от независима акредитирана лаборатория.

Протоколите показват, че материалът отговаря на всички изисквания на техническата спецификация за влагане в долните пластове на конструкцията на насипите.

Още по темата

Освен това възложителят редовно взема проби от обекта, които досега не са показвали отклонение, и в момента се извършва подобно изпитване, каза министърът.

„Въпреки липсата на какъвто и да е сериозен или потвърден сигнал за некачествени материали, разпоредих да се извърши независима експертиза на вложените в насипите материали на магистрала "Тракия", добави Плевнелиев.

"Бих нарекъл това изразходване на експертен ресурс заради политически интриги и сценарии, и то в момент, когато гоним срокове, качество и резултати", заяви министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase