Снимка: архив Булфото
fallback

Учениците да получават специално удостоверение за завършен 10 клас, след което да могат да решат дали да напуснат училище или не.

Това е едно от решенията, заложени в новата концепция за училищното образование, която ще бъде представена във вторник от МОНМ.

Съветникът на просветния министър Асен Александров припомни, че в момента държавата има ангажимент да осигури образование на младежите до 16-годишна възраст, след което ученето не е задължително.

Идеята на министерството е учениците, които отпадат рано от училище, все пак да имат някакъв сертификат за завършено образование.

Децата, които напуснат школото, ще имат право да се върнат след година, ако преценят, че желаят да продължат обучението си.

Те ще могат да продължат във вечерно училище или в дистанционна или индивидуална форма, посочи още Александров.

Дали идеята ще бъде приета зависи от Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Анонимен

преди 8 месеца

Видях само едно мнение, което наистина съвпада с моето. Да се направи качествено образование до 11-ти клас. Както беше едно време. По мое време имаше и до 11ти клас завършваш общо средно образование, което ти даваше право да кандидатстваш във висши училища. И до 12ти клас или 4ти курс в техникум, което се равняваше на 12ти клас или СПТУ, което се равняваше на 11ти клас, но с професия. Тоест който иска да завърши специалност, който не да си завърши до 11ти клас и да си кандидатства.

77

дългоушко

преди 13 години

Престъпление е държавата да абдикира,когато се касае до финансиране на образование и зравеопазване.Тъй като по субективно мое мнение НЕ са необходими талкова фин. средства за полиция,то е необходимо да се дадат повече за образование.Престъпление е да оставяме децата си необразовани,с 10кл.,а от там нататък,на къде ?Това е отърсване от отговорности.В такъв случай няма да сме просперираща нация,а неука и бедна.Кой печели и кой губи от това ?

76

КОКО

преди 13 години

Много нагло държавата се освобождава от поредната отговорност! Работа в България няма дори за вишисти,да не говорим за средно образовани.Защо не споменават,че такива ученици със завършен 10-ти клас не могат да кандидатстват?И понеже сме 1 в качественото образувание,решиха да го съкратят.Така ще достигнем нивото на развиващите се страни, ако вече не сме го достигнали, разбира се .

fallback