Аню Ангелов. Снимка: Булфото
fallback

Български летища и военни бази няма да се използват при евентуална военна операция на НАТО в Либия, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов в парламента.
 
До момента нямало искане за използване на български летища за нанасяне на каквито и да е удари по обекти в Джамахирията и стратегически не било обосновано да се използват базите ни, поради отдалеченост.

"Има достатъчно военни бази в Италия, Испания, остров Крит. Нито е имало искане, нито има нужда, от стратегическа гледна точка, да се използват летища в България за нанасяне на удари по обекти в Либия.

Ние не можем да осигурим самолети за осигуряване на зоната, забранена за полети, защото самолетите ни не са съвместими с натовските. Нямаме готовност за изпращане на военни сили, защото няма искане за това.

Готови сме за участие в хуманитарна операция, която ще проведе НАТО и ЕС за изпращане на медицински екипи на границите с Египет и Турция", отбеляза министърът на отбраната.

Той не изключи и възможността за изпращане и на една фрегата в срок от три месеца, която да участва в налагането на оръжейно ембарго по море. Това е въпрос, който ще бъде обсъден и решен от Министерския съвет, уточни Аню Ангелов.

В Министерството на отбраната е организирано 24-часово дежурство, формирана е военно-оперативна група и обстановката в Либия се следяла внимателно.
 

България не може да се чувства застрашена, няма да има промяна в степента на бойната готовност,подчерта министърът.

Oще по темата

Нямаме готовност да изпратим български военни, каза още Аню Ангелов. И добави, че се очаква специална конференция в рамките на НАТО, на която да се приемат плановете какви сили да бъдат използвани - било за налагане на оръжейното ембарго, било за осигуряване на самата зона за полети.

Подкрепяме либийските граждани, важно е България да подкрепи стремежа на либийския народ към демокрация, подчерта Аню Ангелов.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

муспи

преди 13 години

Бъргари, не виждате ли че този цирк с диваците се прави от евреите. много важно дали царете им са демократи или феодали, целта е да залеят Европа. Ние се чудиме защо европейците си траят, - и те са под жидовско иго като нас, стандарта им ни заслепява, когато счетат че си е изиграл ролята ще им го спрат. Единствени показващи признаци на живот сме ние, сърбите, руснаците и затова така ни мразят. Ние сме на предна линия - трабва да воюваме. Нашата победа е да приемеме войната, другото е от Бога.

105

Имигрант

преди 13 години

А бижте товаКРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА И НАТИСКЪТ ВЪРХУ БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЕМА БЕЖАНЦИАвтор : Общество.нет 08 March 2011България е поела отговорност, ако се стигне до гражданска война в Либия, да приеме бежанци на своя територия. Това изказване направи българската еврокомисарка Кристалина Георгиева пред журналисти в София.С директивата за екстремно приемане на бежанци 25 от 27-те страни членки на ЕС са поели отговорност, ако се стигне до гражданска война и поток от бежанци, да поделят заедно тежестта от приемането им, заяви Георгиева в СУ Св. Климент Охридски. Което означава, че пламне ли и Йемен, Оман, Саудитска арабия, и отново Египет, Тунис в България ще се наводни с арабски бежанци от тези страни. Великобритания и Дания не са подписали директивата. България, най-пропадналата страна в Евросъюза, обаче услужливо е подписала. Георгиева е разговаряла с премиера Бойко Борисов с молба страната ни да има готовност да оказва съдействие. Ако в България влязат бежанци, според много експерти, страната ни ще претърпи хуманитарна катастрофа, още по-утежнена от икономическа криза, безработицата, постоянния ръст на цените и престъпността. Според запознати Борисов на всяка цена искал да оправи влошените отношения с повечето европейските правителства, срещу приемането на всякакви условия (включително бежанци) за сметка на българския интерес. Европейският съюз като благотворително дружество Еврокомисарката разказала още, че напускащите Либия са предимно здрави, работещи мъже. За тях в бежански лагер било изградено футболно игрище, за да могат да изразходват енергията си. Студенти си шушукали: Как ли ще я изразходват като дойдат в България? В момента закъсалият за пари, заради Гърция, Ирландия, Португалия и Испания, Европейски съюз налива средства в размирните страни от Северна Африка. Напомняме, че само преди година, кадърът на Световната банка, Кристалина Георгива посещаваше Хаити и усилено събираше пари за далечната карибска страна, включително и с концерти в България, и в крайна сметка осигури десетки милиони евро от европейския бюджет за бедстващите там.

104

trunk

преди 13 години

каква воена операция в либия бе ....имаме три пършиви самолета и един Бойко....*** той над зони където се стреля ....не лети

fallback