Симеон Дянков. Снимка: Булфото
fallback

Няма допълнителни пари за вдигане на пенсии в момента, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той  припомни, че за промени в пенсиите може да се говори в средата на годината, но това в никакъв случай няма да означава индексация на всички пенсии. Ще се помисли за увеличаване само на вдовишките пенсии и на хората над 70-75 г.

„Ако има пари, може да се вдигнат част от пенсиите, но пари може и да няма. В никакъв случай няма да изкривяваме осигурителния модел, а ако има пари, ще подкрепим най-уязвимите групи”, каза още Дянков пред Дарик.

По думите му най-възрастните хора са ощетени при осигуряването си още пред 1989 г. и затова получават по-ниски пенсии.

Доходите в една част от хората се увеличават – средната заплата например се е увеличила с девет процента, допълни Дянков. „Не може държавата да казва: да влезем в по-големи разходи и да увеличим минималната работна заплата. Трябва да правим неща, които можем да си позволим”, категоричен бе финансовият министър.

Oще по темата

Помолен за коментар на исканията на социалния министър за увеличение на минималната работна заплата, Дянков отговори: „За радост, в този кабинет има и здравомислещи министри”.

За първото тримесечие на тази година ще съберем повече приходи от същия период на миналата година, заяви вицепремиерът. Събирането на данъците върви по план, допълни той.

Финансовият министър бе категоричен, че в България вече гръцкият сценарий е невъзможен. Той призова хората да започнат да харчат спестяванията си, както прави и държавата, за да подкрепят икономиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

403

ivanov

преди 13 години

mamickavi vsickitese podrigavate s naroda kvoe tova vie sizimate po paacki akat doyde zanaroda pak polefove nie danesme prosyasi be gggg hhhh s tiya levove i stotin ki vzemisi ti tiya stotinki i viri na nyakif kenef dali stete pusnat hhhhh

402

стефо

преди 13 години

на 27.03.2011 заедно с протеста на горивата да им кажем 4е сме недоволни

401

стефо

преди 13 години

Видя народа 4е властта не го разбира,нека излезе на улицата заедно,за да каже публи4но 4е политиците лъжат безкрупулно и ни рекетират нагло

fallback