Колега, Станишев, разделете ми ги една по една, пошегува се Борисов. Снимка: БТА

Женска атака срещу Бойко Борисов скроиха в парламента депутатите от „Коалиция за България” Корнелия Нинова и колежката й Мая Манолова.

Двете имаха въпроси към министър-председателя по време на редовния петъчен контрол.

„Колега Станишев, ако може да ми ги разделяте една по една. Това е силен психологически натиск”, ожали се на шега от трибуната Бойко Борисов.

Преди това и двете депутатки му дадоха поводи да се препоти.

Корнелия Нинова попита премиерът как се изпълняват решенията на Министерския съвет. Борисов заподозря конспирация в питането и дори обясни теорията си пред залата.

„В момента, в който издам заповеди или подпиша нещо в Министерския съвет, вие ми задавате въпрос. Сигурно имате човек, който работи за вас. Ще го науча аз кой е”, закани се Борисов.

Още по темата

„А дали не се случва обратното? В момента, в който аз ви задавам въпрос, издавате заповед”, попита на свой ред левият депутат.

Заканата не изплаши Корнелия Нинова, която упрекна правителството и лично министър-председателя, че не изпълнява собствените си решения. Тя се поинтересува защо още няма регистър на публичните поръчки, защо дължимите на бизнеса пари все още не са изплатени, а антикризисният план на управляващите от ГЕРБ не е ревизиран.

„За положението в България не са виновни световната криза, Либия и японското цунами. Направихте тежки грешки! Не изплатихте дължимото на бизнеса. Българската стопанска камара казва, че им дължите 2 млрд. лв. от ДДС и че са изправени пред фалит. Някога ще си признаете ли за проблеми и ще му потърсите ли решение?”, продължи да атакува Нинова.

„Министър Симеон Дянков ще ви отговори по-късно с ясни и точни цифри”, поясни министър-председателят.

И допълни, че от много години носи цялата отговорност за решенията си, а сега и за управлението на страната. „Поне при нас се вижда как се харчи”, дебело подчерта той. И обясни, че когато министри от кабинета не се справят с работата си, също носят отговорност. „Приел съм вече три такива оставки”, припомни Борисов.

След Корнелия Нинова щафетата пое Мая Манолова от „Коалиция за България”. С въпрос защо вътрешният министър Цветан Цветанов влиза в конфликт на интереси, като оглавява предизборния щаб на ГЕРБ. Юристката подкрепи тезата си с пример.

„Все едно съдията на мача да е президент на един от футболните клубове, които играят в срещата. Всички знаят за кой ще свири този съдия. Това е все едно ние да се жалим от ГЕРБ на ГЕРБ и да очакваме честност”, подчерта Манолова.

„Примерът ви не е удачен”, контрира я Борисов. „По време на предишните избори не само съдията и страничните съдии, и съдийската колегия бяха ваши. Само публиката беше за нас”, похвали се премиерът. И обясни, че до момента Цветан Цветанов е оглавявал всички политически щабове на ГЕРБ за изборите.

„По-голям конфликт щеше да е аз да оглавя политическия щаб като лидер на партията”, обясни гледната си точка премиерът.

И добави, че след като вътрешният министър е оглавил щаба за изборите, всяко негово действие ще се глада под лупа и ще се знае.

Според Бойко Борисов няма никакъв проблем, защото когато Цветанов излезе в отпуск за изборите, МВР ще се ръководи от професионалното ръководство в лицето на главния секретар Калин Георгиев. 

Подложен на толкова атака в залата, Борисов отказа да отговаря на журналистически въпроси в кулоарите на парламента. И остави без отговор критиките в доклада на Световната банка.

Според него България е една от страните в Източна Европа, в които икономическата криза е нанесла най-голям удар върху хората, като ги е лишила от лекарства и образование. А след идването си на власт правителството на ГЕРБ е засилило ефекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase