Трайчо Трайков. Снимка: Булфото
fallback

Няма да правим компромиси със сигурността на АЕЦ "Белене", заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков преди на дискусия на тема АЕЦ "Белене".

Разговорите с руската страна за цената на АЕЦ "Белене" започват от там, където свършват разговорите за сигурността, заяви министърът.

Той каза, че не очаква да има оскъпяване на проекта заради случващото се в Япония, защото в него  така или иначе са заложени достатъчни нива на защита.

Трайков посочи, че еврокомисарят по енергетика Йотингер при посещението си в България е подкрепил проекта и оттогава правителството се опитва да направи проекта работещ. Според министъра обаче такива усилия не се полагат от руска страна.

„Въпреки че няма цена на проекта, моите предшественици са се ангажирали с плащането на стотици евро за оборудване“, каза Трайков.

Oще по темата

Той заяви, че съществува резервен вариант – това оборудване, което вече сме платили, да бъде използвано за изграждане на седми реактор на АЕЦ "Козлодуй".

По отношение на АЕЦ "Козлодуй" Трайков каза, че това е една от най-проверяваните, най-сигурните централи в Европа.

Дори спрените 3 и 4 блок са много по-сигурни от действащите в момента централи, заяви министърът. Трайков посочи, че няма притеснение от бъдещите стрес тестовете, които МААЕ ще провежда в ядрените централи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Хрис

преди 13 години

И компютрите ни ще са на свещи, а защо не и на пара?

51

ДОКТОР ХАОС

преди 13 години

Можеш ли да говориш с факти и доказуеми неща, вместо да си изсмукваш от пръстите теория на конспирациите? Иначе за Белене... След няколко години реакторите в Козлодуй трябва да се затворят. Тогава ще трябва да купуваме "по-безопасния" ток от АЕЦ от Румъния или от Турция. От къде избирате?АКО ОБИЧАТЕ,КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ НАШ И КУПЕН ТОК?С КАКВИ ФАКТИ И ДОКАЗУЕМИ НЕЩА РАЗПОЛАГАТЕ?КАКЪВ ВИ Е ДОСТОВЕРНИЯ ИЗТОЧНИК ЗА ПО-ЕВТИН НАШ ТОК?

50

:x

преди 13 години

Японците построиха Аец на място на което има опасност от цунами. Ние строим Аец "Белене" В ЗЕМЕТРЪСНА ЗОНА. НАКРАЯ И ГОСПОД НЯМА ДА НИ ОПАЗИ ОТ ТЕЯ ЛАКОМИ ПОЛИТИЦИ.

fallback