Снимка: Булфото

Добре е да има наблюдатели на предстоящите избори, след като опозицията иска такива, заяви в парламента депутатът от ГЕРБ и член на правната комисия Димитър Лазаров.

По-рано днес "Коалиция за България" и ДПС предложиха в писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева да бъдат поканени чуждестранни наблюдатели за предстоящите президентски и местни избори.

Според Лазаров наблюдателите ще се убедят в разликата при произвеждането на избори при сега действащия Изборен кодекс и при предишните изборни закони.

Той отбеляза, че всички препоръки на ПАСЕ и на Групата ГРЕКО са залегнали в Изборния кодекс, сред които и препоръките за прозрачност при финансиране на партиите.

Димитър Лазаров припомни, че през 2009 г. точно представителите на БСП в парламента са отказали да приемат поканените наблюдатели на ПАСЕ за изборите. Малко ми е странно сега точно представители на "Коалиция за България" да отправят такава покана, коментира той.

Още по темата

По повод на опасенията на опозицията за фалшификации на изборите заради факта, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е председател на предизборния щаб на ГЕРБ, Лазаров отбеляза, че на изборите през 2007 и 2009 г. министрите на вътрешните работи в правителството на тройната коалиция са били членове например на изпълнителните органи на БСП и никой не е повдигал този въпрос.

Той добави, че Цветан Цветанов е бил избран за министър през 2009 г., когато все още е бил председател на ГЕРБ. Сега Цветанов е заместник-председател на партията и във функциите му влиза вземането на отношение по произвеждане на избори, добави Лазаров.

Депутатът посочи, че с предстоящи промени в Закона за гражданската регистрация ГЕРБ ще се опита да ограничи "преселенията" на избиратели по настоящ адрес.

От 2007 до 2009 г. управляващите не взеха мерки да пресекат това явление, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase