Александър Цветков. Снимка: Булфото

Намаляването или премахването на данъка върху биодизела е възможна мярка по проблема с високите цени на горивата у нас.

Това каза транспортният министър Александър Цветков преди срещата в Министерския съвет между представители на производителите, търговците на горива, организациите на превозвачите и работната група от експерти на три министерства.

Според Цветков мярката е напълно резонна, но въпросът е доколко ще се отрази на цената на горивото.

"Биодизелът е компонент на дизела, ще има отражение, но доколко ще бъде сериозно, трябва да се анализира", допълни министърът.

От бранша вече са представили пакет от мерки.

"Ще разгледаме всички въпроси, които са поставени като варианти за решаване на това положение, ще ги обсъдим с търговци, производители и потребители. Възможни мерки бяха предложени още на моята среща с превозвачите през миналата седмица, днес очаквам да има окончателно становище на министерствата на финансите и на икономиката по тези предложения, каза още Цветков.

Още по темата

Според него вероятно ще се появят и нови варианти за обсъждане.

В понеделник транспортният министър предложи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да контролира цените на дизела и бензина.

Финансовият министър Симеон Дянков обаче не подкрепи идеята. Дянков е категоричен също, че акцизът и ДДС върху горивата не могат да се намалят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase