Разработвала се нова концепция за спешната помощ. Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов беше подложен на сериозна критика заради състоянието на спешната медицинска помощ и неизплатеното финансиране към малките и отдалечени общински болници.

Мая Манолова от „Коалиция за България” поиска да разбере как здравното ведомство, което Константинов ръководи, ще се справи с проблемите с лошата организация, недостиг на кадри, ниско заплащане, административни безумици в спешната помощ.

Като за пример народният представител даде намаленото финансиране в сектора от 85 млн. лв. през 2010 година на 75 млн. лв. през 2011-а.

„При средни повиквания от 1 милион на година, това прави по 2 лв. за плащане за консумативи и лекарства”, изчисли Манолова.

„Не е вярно, че спешната помощ е опасна за българското здравеопазване. Такива неверни неща не трябва да се изричат от трибуната на Народното събрание”, контрира думите на Манолова Стефан Константинов.

Той обясни, че е в процес на разработване нова концепция за спешната помощ.

„Тревожно е намерението ви тепърва да правите концепция за спешната помощ, в средата на този управленски мандат”, репликира го Манолова.

Изчисленията на здравното ведомство показват, че в България има 27 центъра за спешна помощ с 198 филиала. Новите санитарни автомобили, с които спешните центрове разполагат, са 400, допълни Константинов.

Ваньо Шарков от „Синята коалиция” повдигна въпроса защо болниците в отдалечени региони още не са получили финансирането си за 2010 година. Министърът обясни, че 11 малки лечебни заведения в Тетевен, Бяла, Свиленград, Крумовград и Девин могат да кандидатстват за средства по програма към министерството.

Синият депутат припомни, че по закон 1% от събраните акцизи от алкохола и цигарите трябва да отиват за ограничаване на наркоманите, което прави между 15 и 17 млн. лв.

"На вас досега от 2006 г. ви се дава по 1 млн. лв. Направете необходимото да си получавате парите от Министерството на финансите, за да осигурите нормално финансиране на здравната система", допълни Шарков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase