Снимка: БТА

Правителството на ГЕРБ въпреки кризата осигури средства за животновъдите още през 2009 г. и те се увеличават с всяка следваща година. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на извънредна пресконференция по повод протеста на животновъдите.

През тази година за тях са предвидени 120 млн. лв., което е повече спрямо предходните години. За 2010 г. получиха 83 млн. лв., а за 2009 г. – 79 млн. лв. В момента се работи и за облекчаване на данъците на земеделските производители, обясни министър Найденов.

Подготвя се и нотификация за държавна помощ за намаляване на акциза на горивата, която ще бъде в размер на 12–15 млн. лв., допълни той.

Протестът на животновъдите за мен е странен и политически манипулиран, каза министърът. „Получих копие от имейл, изпратено от Изпълнителното бюро на БСП до председателите на браншовите организации с покана за среща в 11,30 часа на ул. „Позитано”.

Още по темата

„Имайки предвид, че протестът бе обявен за 12 часа, аз мога да тълкувам това единствено като опит да бъдат инструктирани какво да правят”, допълни министър Найденов. „Видях много добра организация на протеста. Наскоро Сергей Станишев и Корнелия Нинова декларираха, че ще организират протести”, каза министърът.

Той коментира, че БСП призовава сега животновъдите на протест, въпреки че когато при тяхното правителство реализираха излишък, не им даваха нищо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase