Снимка: Булфото

Транспортният министър Александър Цветков поиска Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) да проверят сигнал за наличието на картелно споразумение при определяне цените на горивата.

Сигналът е постъпил от браншови организации в автомобилния транспорт. Зачестили са оплакванията от техни членове, които изказвали съмнение за формирането на крайните цени на горивата за потребителите.  

Преди дни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира, че едва ли може да има непозволени споразумения, защото пазарът на горива е много конкурентен и би могло лесно да се направи внос и от чужбина.

Превозвачите вече скочиха срещу високите цени на горивата.

В понеделник Българският съюз на товарните превозвачи (БСТП) в Русе обяви, че започват ефективни протести срещу поскъпването. От съюза изтъкнаха, че дизеловото гориво е по-евтино в съседни държави. У нас литър дизелово гориво струва над 2,50 лв. 

През 2009 г. КЗК излезе със становище, че няма достатъчно доказателства за наличие на картелно споразумение на пазара на горива на дребно в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase