СРС-тата се използвали и за други нужди, твърди Станишев. Снимка: Булфото
fallback

Повече от месец в социалистическата централа трескаво се работи по нов закон за специалните разузнавателни средства.

"Вече два месеца държавата се тресе от един скандал, който е пряко свързан с начина, по който се използват и се злоупотребява със СРС-та", посочи лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той цитира данни на главния прокурор, според които броят на подслушванията е нараснал с 300%, докато в същото време оправдателните присъди по случаите, по които са използвани СРС-та са 49%.

Затова социалистите искат по-строг контрол – от искането за СРС, през прилагането му, до унищожаването им.

Инициирането на СРС не трябва да идва от прокурорите, а от техните административни ръководители, предлагат от БСП.

Съдиите пък, които слагат подписа си за подслушването, трябва да изискат разработката, на базата на която е постъпила заявка за СРС.

Причината е, че сега това се случа с „мъгляви” аргументи, смята Сергей Станишев. Той даде пример с прословутия разговор между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов.

Той бил описан като "разговор по служебни въпроси между господин Танов и неизвестно лице".

Огромен проблем бил и факта, че СРС-тата не се унищожават в законоустановения срок.

Oще по темата

"Което означава, че се използват и за други нужди", посочи Станишев. Затова в контрола на тази последна фаза по унищожаването трябвало да се намеси специализиран съвет.

В него, според социалистите, трябва да участват експерти от неправителствените организации, представители на омбудсмана, на висшия адвокатски съвет и журналисти.

"Ние сме отворени и за други предложения", увери Станишев и допълни, че ще проведе консултации с другите опозиционни партии и гражданския сектор.

"Не сме отишли чисто популистки в крайности, които да пречат на борбата с престъпността", побърза да контрира бъдещите атака Михаил Миков. Според него обаче съдебният контрол е от изключителна важност.

"Да дадем шанс на съда, когато има смущение във вътрешното убеждение, да изиска документи", посочи бившият вътрешен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

sofeto

преди 13 години

На другря Станишев момчето пак дига рейтинга на ГЕРБ. Не изкат комуняците да бъдат на власт по време на криза и това си е!!!

89

Дани

преди 13 години

Някой знае ли каква е позицията на Позитано 20 за либийския проблем? Все пак братска е партията на Кадафито

88

GULETO

преди 13 години

ABE SERGO TI PAK O6E KVO PREDLAGA6 BE. ABE TEBE VE4E I BABA MI TE MRAZI.ABE DAI NE6O MERDJANA DA NI PREDLOJI TI VE4E SE MAXNI 4E ME SRAM DA TE GLEDAM.

fallback