СРС-тата се използвали и за други нужди, твърди Станишев. Снимка: Булфото

Повече от месец в социалистическата централа трескаво се работи по нов закон за специалните разузнавателни средства.

"Вече два месеца държавата се тресе от един скандал, който е пряко свързан с начина, по който се използват и се злоупотребява със СРС-та", посочи лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той цитира данни на главния прокурор, според които броят на подслушванията е нараснал с 300%, докато в същото време оправдателните присъди по случаите, по които са използвани СРС-та са 49%.

Затова социалистите искат по-строг контрол – от искането за СРС, през прилагането му, до унищожаването им.

Инициирането на СРС не трябва да идва от прокурорите, а от техните административни ръководители, предлагат от БСП.

Съдиите пък, които слагат подписа си за подслушването, трябва да изискат разработката, на базата на която е постъпила заявка за СРС.

Причината е, че сега това се случа с „мъгляви” аргументи, смята Сергей Станишев. Той даде пример с прословутия разговор между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов.

Той бил описан като "разговор по служебни въпроси между господин Танов и неизвестно лице".

Огромен проблем бил и факта, че СРС-тата не се унищожават в законоустановения срок.

Още по темата

"Което означава, че се използват и за други нужди", посочи Станишев. Затова в контрола на тази последна фаза по унищожаването трябвало да се намеси специализиран съвет.

В него, според социалистите, трябва да участват експерти от неправителствените организации, представители на омбудсмана, на висшия адвокатски съвет и журналисти.

"Ние сме отворени и за други предложения", увери Станишев и допълни, че ще проведе консултации с другите опозиционни партии и гражданския сектор.

"Не сме отишли чисто популистки в крайности, които да пречат на борбата с престъпността", побърза да контрира бъдещите атака Михаил Миков. Според него обаче съдебният контрол е от изключителна важност.

"Да дадем шанс на съда, когато има смущение във вътрешното убеждение, да изиска документи", посочи бившият вътрешен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase