58 депутати от левицата и ДПС се подписаха под искането. Снимка: Булфото

58 депутати са сезирали Конституционния съд за промените в Наказателнопроцесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, с които се регламентира създаването на специализирания съд „Антимафия“, съобщи депутатът от БСП Любен Корнезов.

Искането е подкрепено от народни представители от левицата и ДПС. В него се изтъква, че 52 текста от двата закона противоречат не само на конституцията, а и на международни договори, по които България е страна.

"Специализираният съд ще се превърне в партиен съд", подчерта Корнезов. Според него се прави опит за утвърждаването на полицейската държава в България.

Още по темата
20 дек 2010 17:25

"ГЕРБ ще наложи контрол върху специализираните съдилища, тъй като съдебните заседатели ще бъдат избирани от Столичния общински съвет, където партията има  мнозинство, а разследващите полицаи по делата ще бъдат избирани от министъра на вътрешните работи", изтъкна още червеният депутат.

От левицата смятат, че промените, засягащи работата на ВСС, също са противоконституционни и с тях "ГЕРБ иска да сложи ръка на дейността му".

Един от аргументите за противоконституционност е, че 25-те магистрати във ВСС ще имат правото на достъп до класифицирана информация, който ще се дава по преценка на министъра на вътрешните работи и директора на ДАНС.

Това ще е напълно субективна оценка, която няма да подлежи на контрол, се посочва в искането на БСП и ДПС. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase