Народни представители от различни парламентарни групи коментираха, че приемането на оставката на председателя на ДАНС Цветлин Йовчев би било грешка.

"Ако бъде приета оставката на Цветлин Йовчев, това ще бъде грешка", каза в кулоарите на парламента народният представител от БСП Румен Петков.

"За мен той е един професионалист, който е необходим", обяви бившият МВР шеф.

По думите на Петков изведнъж трябва да се намери едно решение, което не е хигиенично, и уточни, че самият министър-председател познава работата на службата и за него също тази оставка е неприемлива.

"Премиерът Борисов е подведен да обвини Цветлин Йовчев в непрофесионализъм и да му прехвърли цялата вина за скандала с подслушването", коментира и съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

"Взривът пред в. „Галерия” очевидно не е международен тероризъм и затова няма как да бъде поставен като задача на ДАНС, без да се наруши законът за ДАНС. След като премиерът е бил подведен, той трябва да потърси отговорност от този, който го е подвел", заяви Костов.

Той обяви, че ще предложи на Комисията за контрол на ДАНС членовете й да поискат среща с премиера, да го запознаят със своите изводи за ролята на ДАНС в скандала със СРС-тата и да предложат на Борисов да отхвърли оставката на Цветлин Йовчев.

"С постъпката си Йовчев поставя стандарти за европейско поведение, които не са много хаарактерни за нашите географски ширини", обяви и ротационният председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Камен Костадинов (ДПС). 

"Продължавам да стоя зад позицията на комисията, че за тази повече от година и половина, откакто Цветлин Йовчев е председател на ДАНС, агенцията работи професионално", посочи Костадинов и допълни, че Йовчев е успял да опази ДАНС от политическа намеса.

Още по темата

В сряда, след като шефът на родното ФБР хвърли оставка, председателят на ГЕРБ Красимир Велчев обяви, че ако Цветлин Йовчев има вина за изтичането на информация от ДАНС, трябва да понесе отговорността.

"Йовчев персонално вероятно не е виновен за изтичането на информация, но като ръководител на агенцията, в която това е допуснато, би следвало да подаде оставка", каза той.

До момента няма никаква реакция от депутати на бившата ПГ на РЗС, сега независими народни представители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase