Проявената жестокост към кучето Мима предизвика протести. Снимка: Булфото
fallback

Парламентът обсъжда проекти за промени в Наказателния кодекс, свързани с увеличаването на санкциите за насилие над животните.

Правителственият законопроект предвижда лицата, които умишлено и противозаконно умъртвят животно, да се наказват с лишаване от свобода до една година и с глоба от 1000 до 3000 лв. За умишлено и противозаконно причиняване на увреждане на животно наказанието да е пробация и глоба до 3000 лв., сочат измененията.

За деяния, извършени с особена жестокост или по особено мъчителен за животното начин или на публично място, се предвижда лишаване от свобода от една до три години и глоба от 2000 до 5000 лв.

С промените, внесени от левицата, се регламентира проявите на особена жестокост към животните да се третират като обществено опасни деяния.

Законопроектът, внесен от Мая Манолова и група депутати от Коалиция за България, предлага проявите на  особена жестокост към животните да се наказват с лишаване от  свобода до две години или пробация и глоба от 1000 до 6000 лв., а умъртвяването на животно с лишаване от свобода до три години или пробация и глоба от 2000 до 10 000 лв.

Oще по темата

Мая Манолова изтъкна, че според анализите масовите убийци са започнали именно с насилие над животни.

"Нашето общество не е достатъчно чувствително и даде за пример случая с кучето Мима, на което бяха отрязани и четирите крака", подчерта Манолова.

„Един казус: магарето на бай Иван или бай Хасан. Отказва да тегли каруцата. Бай Иван или бай Хасан използва остена или пръчката. Ще вкараме ли бай Иван и бай Хасан в затвора или ще помолим магарето да бъде така добро да си изпълнява задълженията, за да не го ръчкат с остена. Бъдете малко по-прецизни”, призова Емил Димитров от ГЕРБ.

„Ако някой има отговор как да постъпим с магарето“, включи се председателят на парламента Цецка Цачева.

„Ще ви оставя сам да си блъскате главата над казуса с магарето, защото не това е предметът на днешния дебат”, отговори Мая Манолова от левицата.

„Става дума за един законопроект, който ще наказва тези, които умишлено проявяват жестокост към животни. Които ги осакатяват, нараняват или убиват. И вие като собственик на кучета би следвало по-добре от мен да разбирате необходимостта от подобна нормативна уредба”, допълни депутатката. 

Според нея трябва да се наказват организаторите на боеве с животни, където се „печелят кървави пари“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Анонимен

преди 13 години

Такааа, я дайте да поумуваме заедно!Колиш прасето за Коледа - преди още да си изгризкал пържолките, хоп в затвора за убийство на ***!Колиш кокошка, щото ти дошли гости - жена ти ги посреща сама, щото ти вече пътуваш към арестта, а от там директно в панделата.Същото ще те сполети, ако заколиш теле, крава, овца, заек или фитка...Баф маа му - минаваме на вегетарианска кухня.Свинете, зайците, кравите и пр., ще ги гледаме за домашни любимци!!А ченгето дето ни пребива безпричинно - за него какво?

64

:) Ямбол

преди 13 години

Вижте снимката... нямам думи, борят се за животните, а нямат сили да излязат на протест заради смешното образование, здравна система и заради това, че едва ли някога те, а защо да не и родителите им ще доживеят до пенсия (не че е задължително, но въпроса е в отстояването на принципите). Въобще забелязвам, че новото поколение има много странни интереси и най - вече се забелязва безинтереса им към случващото се или още по-страшното БЕЗРЕШИТЕЛНОСТ(не нерешиелност.) за действия. Да живее добитъка !!

63

мнение

преди 13 години

Науката отдавна е установила, че насилниците и убийците започват изява на агресията си над животни.Дядо ми управляваше конете с леко подръпване на каишите.Винаги даваше резултат.Не се налагаше де влиза в употреба камшика.Добре гледаното и здраво животно НИКОГА не проявява инат.Ако има друго, виновни са хората.

fallback