Премиерът нямал право да фабрикува версии, твърди Петров. Снимка: Булфото

Соченият за лидер на Октопода Алексей Петров заяви, че има сериозни съмнения за това, че в атентата срещу него през 2002 г. участие е имал сегашният премиер Бойко Борисов.

„Аз съм отговорен и лоялен гражданин и затова не съм оповестил версии, а съмненията ми почиват на данни“, коментира бившата барета, преди Софийският апелативен съд да разгледа мярката му за неотклонение.

На 14 август 2002 г. срещу Алексей Петров е открита стрелба пред басейн "Спартак". Само бързата намеса на присъстващите бивши и настоящи служители от отряда за борба с тероризма предотвратява сигурното убийство. Алексей Петров е прострелян в гърдите и в крака, но в крайна сметка оцелява.

Петров допълни, че терористичният акт пред редакцията на в. "Галерия" е продължение на репресията срещу него с други средства.

„Сигурно си спомняте, че преди близо година Бойко Борисов каза, че е във война“, отбеляза той.

Според Алексей Петров министър-председателят няма право да насажда една или друга теза в обществото или да фабрикува версии по отношение на каквито и да е хора.

"Аз категорично смятам, че с изявлението си в първите часове на взрива Борисов се самозаподозря", заяви още бившият съветник в ДАНС.

На 10 февруари след взрива пред редакция "Галерия" премиерът Бойко Борисов обяви:

"Един ден, когато се разкрият извършителите, аз предполагам, че те ще бъдат същите, които са пребили журналиста Огнян Стефанов, 97-а година взривиха мой близък (Цветелина Бориславова – бел. ред.) точно в деня, когато Богомил Бонев правеше една от успешните си акции, наречена "Комар". Тези хора умеят да подбират времето, но е прекалено плоско в случая".

Според бившата барета управлението на Борисов било „лъжа и неграмотност“, но вече се виждал краят на лъжата.

Още по темата

„В крайна сметка имам опоненти или конкуренти, които в тази надпревара се възползват от това да правят опити да ме дискредитират. През последната година, както вече е известно, действа една мощна Гьобелсова пропагандна машина”, каза още Петров.

Миналата седмица Софийският градски съд промени мярката му за неотклонение от „домашен арест“ в „подписка“,

Заседанието бе по искане на защитата на Алексей Петров, който бе задържан преди година при спецакцията „Октопод“.

Според разследващите Петров е част от престъпна група, занимавала се с различни престъпления – от изнудване и рекет през склоняване към проституция, източване на средства от "Кремиковци" до търговия с влияние и източване на ДДС от държавния бюджет.

Впоследствие обаче обвинението бе свито до рекет, изнудване и разгласяване на държавна тайна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase