Танов е подслушван законно. Снимка: Булфото
fallback

Записите на разговори на шефа на Митниците Ваньо Танов с премиера и други хора от властта са от специални разузнавателни средства (СРС), изнесени незаконно от службите.

Това сочи междинен доклад на БАН, която трябваше да извърши проверка по случая.

Записите били манипулирани, но за съдържанието им експертите не са могли да дадат еднозначен отговор.

Полученият доклад от 88 страници, изготвен от хабилитирани лица от БАН, съдържа класифицирана информация, поради което не може да бъде огласен изцяло, съобщават от прокуратурата.

От направения анализ експертите са стигнали до извода, че всички изследвани разговори са от период, в който по отношение на Ваньо Танов са прилагани законни СРС-та и са част от тези законно експлоатирани СРС.

Също така е налице незаконно изнасяне на информация, събрана със СРС. Експертите не  уточняват откъде е течът на информация.

Посочва се обаче, че проверката е правена в системите на специализираната дирекция "Оперативни и технически операции" в МВР.

Експертите са стигнали и до извода, че огласените записи са били манипулирани чрез използването на шест различни технически способа.

Oще по темата

В резултат обаче на направения анализ те не могат да потвърдят или да отрекат възможността съдържанието на разговорите да е било променяно.

Затова на тях са им  възложени допълнителни задачи, като работата им продължава в ДАНС и други структури на МВР, съобщават още от прокуратурата.

Вече беше разпространена фоноскопска експертиза на записите, която беше изготвена от Института по криминалистика към МВР.

Тя показа, че предоставените за изследване звукозаписи не са оригинали и върху тях е извършена допълнителна манипулация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Чопър

преди 13 години

Записите от СРС законосъобразни,съдържанието им основание разследване за извършено престъпление от високопоставени управници,плюс разследване за тези,които са ги изнесли,а също така -разследване длъжностните лица,които са разпоредили да не бъдат предоставени на Прокуратурата,разследване на лицата,които са използвали СРС вече след изтичане на им.Престъпления по НК и трябва да има образувани досъдбни производства в интерес на Държавата,гражданите и защитата правата и демокрацията.

66

Анонимен

преди 13 години

Ей тия голям извод направили бе. Изнесянето на СРС-тата било незаконно. Бре, бре какви гений работят в БАН, бре бре бре...

65

do 63

преди 13 години

a spored teb ako v dadena razrabotka ima danni za izvur6eno prestuplenie ot 4ovek na rakovoden post v darjavata,kakvo trqbva da se napravi da se sloji grif stogo sekretno vapros na nacionalna sigurnost i papkite i dokazatelstvata da se zarovqt v arhiva dokato tozi 4ovek e jiv li?da go ostavqt na spokoistvie da si gleda kefa li?samo plqmpate v teq komentari a 20 godini nekoi "hora "deistvat s takava zakrila i e..a m..a na darjavata.....

fallback