Сините не били разкрили банковия срив от 1996-97 г. Снимка: БТА
fallback

Синята коалиция иска Алексей Петров да бъде бъдещият вътрешен министър. Така шефът на МВР Цветан Цветанов коментира желанието на БСП, Иван Костов и Мартин Димитров той да подаде оставка.

„Моята оставка се иска от доста време, както от организираната престъпност, така и от политическите опоненти, но днес просто това се материализира в ясно изказване, заявено като позиция от Синята коалиция“, заяви вицепремиерът.

Според него срещу правителството се води умишлена политическа атака заради добрата политика, която провежда ГЕРБ с борбата с организираната престъпност и корупцията.

Цветанов изтъкна, че са засегнати интереси, свързани както с организираната престъпност, и с конкретни лица, съпричастни към нея.

Министърът припомни и времето, в което управляваха от Синята коалиция.

„Те да кажат колко са били осъдените или разследваните за банковия срив и банковата криза от 96-97 година. Това има отношение към разкриването на поръчковите убийства, които дадоха като мотив да бъдат извършени точно нерешени финансови взаимоотношения при разпределението и фалирането на банковата система тогава", коментира Цветанов.
 
Той даде за пример убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и на адвоката Петър Луков, които били свързани с неразкриването на банковия срив от 1996 и 1997 година.

Oще по темата

ПП ГЕРБ и парламентарната група винаги са инициирали да има по-голяма прозрачност и там, където има слабости, да се търси нормативна или техническа обезпеченост, за да могат да не бъдат допускани подобни случаи, добави вътрешният министър.

Цветанов отказа коментар на твърденията, че Ваньо Танов е знаел, че е бил подслушван, което е провалило разработката срещу него.

"Това е част от проверката, която се прави, и анализа, който ще бъде изготвен", заяви вътрешният министър.

Той каза още, не няма пречка да се свика Консултативният съвет по национална сигурност за подслушването и изтичането на информация, поискано от президента. Решение за точната дата обаче все още не е взето.

Цветанов отправи искане към всички политически опоненти на ГЕРБ, когато се говори за сектор „Сигурност", да има консенсус за промяна в нормативната и техническата обезпеченост на службите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

377

абе.....

преди 13 години

.....някои се считат за незаменими.Нямат реална представа за себе си.

376

Анонимен

преди 13 години

Този за мен не е полицай, а учител по физкултура.

375

Анонимен

преди 13 години

Цветанов е пътник.

fallback