МВР шефът анализирал изводите за СРС-гейт Снимка: БТА

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов не смята, че има повод да подаде оставка, дори и да се докаже, че има изтичане на информация от СРС-тата.

Така МВР шефът коментира  в парламента становището на парламентарната подкомисия за контрол на специалните разузнавателни средства по казуса с изнесените в публичното пространство телефонни разговори на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов с премиера и други хора от властта.

Депутатите, които в четвъртък изслушаха вътрешния министър, смятат, че отговорността за допуснатите нарушения от страна на службите е на преките ръководители на сектора за сигурност.

„В случая с подслушването на Танов се проявяват пороците на цялостния механизъм по използване на СРС", е записано още в становището.

Според депутатите подслушването в България се случва с много нарушения, може да започне без достатъчно основания, а достъпът до придобитото от специални разузнавателни средства е доста разширен.

Оперативните работници можели да преценяват какво да филтрират, защитата срещу изтичане на информация била недостатъчна, а събраните данни можели да се използват за политически цели.

В тази връзка Цветанов посочи, че могат да последват законодателни инициативи и да бъдат подобрени структурите, свързани с подслушване. Всяка точка от становището на комисията щяла да бъде подробно анализирана.

На въпрос дали мисли за оставка, МВР шефът заяви, че е концентриран върху работата си да продължи започнатия път.

Още по темата

„Да не се поддаваме на абсолютно никакви провокации от страна на хора, които имат някакви зависимости, които задават някакви въпроси в публичното пространство и се търсят обяснения от съответните министри. Концентриран съм само в преките си служебни задължения и днес отново имаме заловен ТИР с контрабандни цигари“, похвали се Цветанов и продължи:

„Имаме сериозни резултати в борбата срещу организираната престъпност. Съвсем нормално, с всяка една операция МВР си спечелва нови врагове в лицето на тези, чиито икономически интереси са засегнати заради престъпната дейност, която са извършвали“.

Според него темата за СРС-тата вече не била толкова актуална за хората, обсъждала се само от опозицията и публичното пространство.

"Другото, върху което съм се концентрирал, е раждането на третата ми дъщеря”, коментира Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase