Снимка: Булфото

Има ДС, нищо че е бивша. Тя не се обезсили, защото има силни покровители.

Така бившият министър на вътрешните работи и председател на 38-ото народно събрание Йордан Соколов обясни пред БНТ скандала със СРС-тата.

Според него те не са използвани за разкриване на престъпление, а за създаване на компромати.

„Кога се появиха тези СРС-та в медийното пространство? Когато беше нанесен един много силен, може би бих казал досега най-силният удар срещу тези структури на бившата Държавна сигурност (ДС), за които много хора и досега казват: „Няма вече ДС. Стига с тези и измислици”. Има ДС, нищо че е бивша. И виждаме какви възлови места тя е владяла, обясни Соколов.

По думите му ДС винаги е била проблем, тъй като имала покровители.

„Не се крие вече една партия, каквато е БСП, при гласуването в Народното събрание, че тя защитава всички бивши служители на ДС. Когато тези хора имат подкрепа в лицето на президента, дали тя е толкова безсилна и толкова изчезнала, колкото някои хора искат да я представят? Ами не е така“, категоричен е бившият вътрешен министър.

Още по темата

По думите му не било трудно да се установи откъде е изтекла информацията от СРС-тата. Двама или трима души са имали достъп да ги презапишат.

„Второ, чиновникът, който не е донесъл и изпратил на искащия орган – това е прокурорът, материалите. Оказва се, че прокурорът не ги е получил. Странно ми е поведението и на този прокурор, който в продължение на шест месеца, като е направил искане за подслушване на един висш държавен служител, след това не се е заинтересувал какво е станало“, добави Соколов. 

Според него Синята коалиция е сгрешила, като не е подкрепила вота на доверие към правителството на Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase